Vegyi fegyvere lehet az Iszlám Államnak

Az iraki kurd hatóságok azt állítják, bizonyítékaik vannak arra, hogy az Iszlám Állam klórgázt vettet be pesmergák (kurd harcosok) ellen.
Kapcsolódó cikkek

Egy, még januárban a terroristák által Észak-Irakban elkövetetett öngyilkos merénylet után a talajból és ruhadarabokból vett minták alapján állapította meg Iraki-Kurdisztán Biztonsági Tanácsa, hogy az Iszlám Állam a klórgázt vegyi fegyverként használta – írja a Reuters. A hírügynökségnek független források nem erősítették meg a hírt, de a kurdok közlése szerint a mintákon végzett vizsgálatot európai uniós szabványoknak megfelelő laboratóriumban végezték el a terroristák elleni koalíció egyik országában. Ugyanakkor a vegyi fegyverek tiltásával foglalkozó nemzetközi szervezet szóvivője szerint hozzájuk nem érkezett kérés Irakból vegyi fegyverek használatára vonatkozó vizsgálatra.

A szóban forgó merénylet január 23-án történt az iraki Moszul és a szíriai határ közötti országúton. Az öngyilkos merénylő egy kocsiban robbantotta fel magát, de rajta kívül nem volt halálos áldozata a támadásnak. Viszont mintegy tucatnyi pesmerga tapasztalt hányingert, szédülést, gyengeséget, vagy hányt is az eset után.

A kurd forrás közlése szerint a mintákat a merénylő maradványaiból vették. Azt azonban nem árulták el, melyik ország laboratóriumában vizsgáltatták ki.