Nagyvilág

FAZ: Magyarország hirtelen példakép lett

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) konzervatív német lap pénteki számában az elismerés hangján szól a magyar bankpolitikáról.

A FAZ emlékeztet: gyakran kritizálják Magyarország bankpolitikáját, a frank-euró árfolyamküszöb eltörlése után azonban néhány kelet-európai ország példát vehetne arról. Kiemelik: Lengyelország és Horvátország képviselői Budapesten informálódtak arról, hogyan tudnának enyhíteni a devizahiteles magánszemélyek egyre növekvő költségein.

Mint írják, a háttérben a frank-euró árfolyamküszöb múlt heti eltörlése áll, ami miatt a svájci valuta jelentősen megerősödött a kelet-európai fizetőeszközökkel szemben. Emlékeztetnek: ebben a régióban, illetve Ausztriában az alacsony kamatok miatt sokan vettek fel hitelt frankban, azonban a törlesztő részletek a frank erősödésével egyre magasabbak lesznek.

A devizahitelek régiós arányát taglaló cikkben hangsúlyozzák: Szerbiában is a magyar példához hasonló megoldáson gondolkodnak, a horvát kormány pedig már lépett is az ügyben – tette hozzá a FAZ szerzője, megjegyezve, hogy Zoran Milanovics horvát kormányfő Orbán Viktorhoz “hasonlóan kijátssza a populista kártyát”.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik