Nagyvilág

Brit választások: az ellenzék ragaszkodik az Európai Unióhoz

"Drámai hiba" lenne, ha Nagy-Britannia kilépne az Európai Unióból – jelentette ki Ed Miliband, a Munkáspárt vezetője.

Nagy-Britanniában május 7-én tartják a parlamenti választásokat, Ed Miliband Labour-aktivisták előtt tartott manchesteri beszédével hivatalosan megnyitotta pártja választási kampányát.

Miliband a rendezvényen kijelentette: 3 millió brit munkahely függ az EU-val folytatott kereskedelemtől. Szerinte David Cameron konzervatív párti miniszterelnök – aki népszavazást tervez a brit EU-tagság sorsáról – hagyta, hogy pártja “elkezdjen sodródni az EU kijárati ajtaja felé“, és ezzel “kockázatos, felelőtlen játszmába” kezdett.

Cameron novemberben azt mondta: az EU jelenlegi működési módja nem megfelelő Nagy-Britannia számára, ezért változtatások szükségesek. A brit kormányfő szerint a London által igényelt uniós reformok – köztük a bevándorlás szabályozásának szigorítása – tárgyalásokkal elérhetők. Amint az erről folytatott tárgyalások lezárulnak, ki lehet írni a népszavazást arról, hogy a brit lakosság a megreformált Európai Unióban akar-e maradni, vagy inkább kilépne az EU-ból – magyarázta akkor David Cameron, aki a népszavazás lehetséges időpontját 2017-re tette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik