Nagyvilág

Cameron káoszt jósol, ha népe rosszul dönt

david-cameron-az-eu-csucson(960x640).jpg (david cameron, brüsszel, eu, )
david-cameron-az-eu-csucson(960x640).jpg (david cameron, brüsszel, eu, )

A brit kormányfő szerint nagy kockázatokat jelentene, ha nem folytatódik a jelenlegi kormány gazdaságpolitikája.

David Cameron újévi üzenetében – utalva a május 7-én esedékes parlamenti választások közeledtére – felszólította a briteket: újévi fogadalmuk az legyen, hogy Nagy-Britannia tartja az eddigi irányt, mivel a világgazdaság továbbra is tele van bizonytalanságokkal. Ebben a környezetben Nagy-Britannia előtt az a döntés áll, hogy vagy az eddigi eredményeket biztosító kompetenciát választja, vagy feladja azt, visszafelé indul el, káoszba sodorva önmagát és óriási kockázatokat vállalva.

A konzervatív kormányfő a konzervatív-liberális koalíció eredményei közül kiemelte, hogy a kormány 2010-es megalakulása óta kétmillió új munkahely létesült a magánszektorban, egymillióval több diák tanul jónak vagy kitűnőnek minősített iskolákban, több mint 24 millió alkalmazottnak csökkentek az adóterhei, 3 millió kiskeresetű munkavállaló pedig teljesen mentesült a személyi jövedelemadó-fizetés kötelezettsége alól.

Mindemellett a brit gazdaság gyorsabban növekszik az összes többi fejlett ipari gazdaságnál – tette hozzá Cameron, aki a brit gazdaság robusztus teljesítményét képileg is igyekezett illusztrálni, újévi videoüzenetét egy teljes gőzzel működő ipari üzemcsarnokban vették fel, miközben a háttérben munkások dolgoztak.

A kormányfő a választások közeledtével kétfrontos küzdelmet vív, az ellenzéki Munkáspárt mellett a konzervatívokkal koalícióban kormányzó Liberális Demokraták is mind gyakrabban a kormány ellen fordulnak. Danny Alexander pénzügyminiszter-helyettes – aki Nick Clegg miniszterelnök-helyettes után a brit kormány második legmagasabb rangú liberális tagja – a The Daily Telegraph című konzervatív napilapban a minap fedezet nélküli adókönnyítési ígéretekkel vádolta meg a konzervatívokat, vagyis gyakorlatilag saját főnökét, George Osborne konzervatív párti pénzügyminisztert. Szerinte “szomorú látvány”, ahogy a konzervatívok egyre távolodnak a 2010-es választások után létrehozott koalíció eddigi ésszerű, kiegyensúlyozott költségvetési politikájától.

Cameron nem sokkal ezután, a konzervatív parlamenti képviselőknek küldött email-üzenetében a liberálisokat vádolta azzal, hogy “nem tudják eldönteni: tartsák-e magukat a (konszolidációs) programhoz, és ezért beszélnek összevissza”. Cameron arra szólította fel a konzervatív képviselőket, hogy a májusi választások kampányában “harcoljanak” a Konzervatív Párt abszolút alsóházi többségéért, mert így nem kellene ismét koalíciós kormányt alakítani. Elemzői előrejelzések szerint ha Cameron májusban ismét nem tud abszolút többséget elérni, és ezért újból koalícióra kényszerül, az könnyen politikai karrierjének végét jelentheti.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik