Nagyvilág

Több tízezren tüntettek az eltűnt mexikói diákok miatt

Mexikóvárosban több tízezren vonultak utcára a kormánynak a 43 eltűnt és feltehetően lemészárolt egyetemista ügye kapcsán elkövetett hibái miatt. A tüntetés végén a tiltakozók több csoportja összetűzésbe keveredett a rendőrökkel.

Ahogyan korábban megírtuk: a diákokat szeptember 26. óta eltűntként tartják nyilván a déli Guerrero szövetségi államban. A nyomozás eddigi eredményei szerint a fiatalokat a város polgármestere hurcoltatta el helyi rendőrökkel, akik átadták őket a Guerreros Unidos nevű bűnbanda fegyvereseinek. Utóbbiak viszont egyes bandatagok vallomása szerint végeztek foglyaikkal.

Az elmúlt hetekben számos tiltakozó akciót szerveztek a történtek miatt. Csütörtökön Mexikóvárosban rendeztek tüntetést a hatóságok – köztük a központi kormányzat – mulasztásai miatt, ezen több tízezren vettek részt. A békésen lezajlott megmozduláson egyebek közt az államfő lemondását követelték.

A rendőrségre támadók Molotov-koktélokat és petárdákat használtak. Azért dühödtek fel, mert a rendőrök nem engedték őket közelebb az elnöki palotához. A hatóság könnygázzal és vízágyúkkal válaszolt, és – saját közlése szerint – sikerült anélkül megoldania a helyzetet, hogy súlyosabb sérülések történtek volna.

Nem ez az első tüntetés a fiatalok eltűnése miatt: októberben Guerrero állam fővárosában demonstráltak szintén több tízezren.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik