Nagyvilág

Mehet az űrbe a gekkó-robot

urallomas(960x640)(1).jpg (űrállomás)
urallomas(960x640)(1).jpg (űrállomás)

A két éve kifejlesztett kanadai szerkezet egyszer majd helyettesítheti az emberi munkát az űrhajók veszélyes, külső javításainál.

Kanadai kutatók a tükörsima falakon gond nélkül felmászó gekkó mintájára fejlesztették ki az apró robotot 2011-ben. A  240 grammos gép szívókorongok, mágnesek vagy ragasztó nélkül rögzül a sima felületekre, titkának nyitja pedig a gekkótalp szerkezetét utánozó lemezek, amelyeket mikroszkopikus nagyságú szőrök borítanak.

A kis robot jól példázza, hogyan utánozza a technológia a természet kínálta megoldásokat – magyarázta Michael Henry, a gépet kifejlesztő kanadai Simon Fraser Egyetem kutatója.

A hollandiai Noordwijkben található ESA-laboratórium légüres térben, szélsőséges hőmérsékleteken végzett tesztjét arobot kiállta: tökéletesen működött a világűrre jellemző körülmények között – jelentette be közleményében az Európai Űrügynökség (ESA).

A kísérlet sikere azt jelenti, hogy egyszer talán az űrben is használható lesz a kis gép – vélte Laurent Pambaguian, az ESA tudományos munkatársa. Az Abigaille névre keresztelt robot utódai a jövőben megkímélhetik az űrhajósokat a veszélyes űrsétáktól, amelyek azért szükségesek, hogy a sürgős javításokat elvégezhessék a meghibásodott űrhajókon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik