Lavina és káosz a szomszédban

Bécsben kevesebb mint 24 óra alatt 30 centiméternyi hó hullott. A Pozsonyba vezető utakon hosszú dugók alakultak ki.
Kapcsolódó cikkek

Jelentős fennakadásokat okozott csütörtök reggelre Ausztria keleti részében az előző este kezdődött intenzív havazás. Bécsben kevesebb mint 24 óra alatt 30 centiméternyi hó hullott, amire legutóbb 2005-ben volt példa.

A fővárosba vezető főközlekedési útvonalakon dugók alakultak ki a reggeli órákban, a havas útviszonyok mellett az úton elakadt teherautók is akadályozták a közlekedést. A Bécsbe dél felől bevezető A23-as autópályán mindkét irányban le kellett zárni emiatt egy-egy sávot.

A sűrű és kitartó havazás miatt csütörtökön délelőtt határozatlan időre törölték az érkező járatokat a Schwechati repülőtéren. A Schwechatról induló járatok közül is a legtöbb egy- vagy többórás késéssel szállt fel, más induló járatokat töröltek.

Balesetek okoztak fennakadást az A21-es elkerülőn és a nyugatra tartó, A1-es és az északnyugati A7-es autópályán is. Az A21-es körgyűrűt lezárták a 3,5 tonnánál nehezebb járművek elől. Több más autópályára csak hólánccal hajthatnak fel a teherautók.

Gondokat okoz az időjárás Szlovákiában is

Hatalmas mennyiségű hó esett csütörtökre virradó éjjel Szlovákiában. A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy lehetőleg tömegközlekedési eszközöket vegyen igénybe.

Ugyanakkor egyes autóbuszjáratoknál nem ritkák az egyórás késések. Jóllehet a közlekedési akadályok elhárítására bevetették az összes rendelkezésre álló hókotrót, egyelőre nem sikerült megszüntetni a közlekedési káoszt. A Pozsonyba vezető utak mindegyikén hosszú dugók alakultak ki a kora reggeli óráktól kezdve, a repülőtér is jelentős késéseket jelentett.

A frissen leesett hó mindenekelőtt az ország nyugati részét érinti, a délelőtti órákig 15 centiméter vastagságú hó esett. Valamivel enyhébb idő uralkodik Kelet-Szlovákiában, ez viszont ónos esőt hozott.

Nagyszombattól nem messze, a Stureci-hágónál több kisebb lavina zúdult le.

A hazai hóhelyzetről itt olvashat!