Tiltakozó aláírásokat gyűjtenek ausztriai magyarok

Azt állítják, az ORF Magyarországról forgatott dokumentumfilje kiegyensúlyozatlan.
Kapcsolódó cikkek

Tiltakozó beadvánnyal akarnak fordulni az osztrák közszolgálati televízió (ORF) Közönségtanácsához és ehhez támogató aláírásokat gyűjtenek ausztriai magyarok – tájékoztatta az MTI-t az EUROPA Club bécsi magyar szervezet. A beadvány szerint Andrea Morgenthaler és Paul Lendvai Nemzeti álmok – Magyarország búcsúja Európától? című, szeptember 26-án sugárzott dokumentumfilm nem teljesíti a kiegyensúlyozottság és az objektivitás követelményét, és ezzel megsérti a közszolgálati tájékoztatás kötelezettségét.

Többek között kiegyensúlyozatlannak tartják a filmben megszólaltatott szereplők kiválasztását. “A kormány tizenegy, többé vagy kevésbé kinyilvánított ellenzőjével szemben egyvalaki képviselt más álláspontot, a magyar külügyminiszter, aki összesen 29 másodperc erejéig jutott szóhoz” – fogalmaztak. Emellett úgy látják, hogy a film egyoldalúan mutatta be Magyarország helyzetét és a jelenlegi kormánypolitikát is.

Az ORF-ről szóló törvény szerint 120 aláíró fordulhat beadvánnyal a Közönségtanácshoz a törvényben előírt kötelezettségek megsértésének tárgyában.

A film miatt korábban a bécsi magyar nagykövet is tiltakozott Alexander Wrabetz ORF-vezérigazgatónak írt levelében. A vezérigazgató válaszlevelében visszautasította a bírálatot. Az ORF-törvényre hivatkozott, amely rögzíti az ORF újságíróinak függetlenségét és egyéni felelősségét. Nézete szerint mind a dokumentumfilmben, mind pedig az azt követő Club 2 vitaműsorban a magyar kormány képviselői is szóhoz jutottak. Közlése szerint az ORF többször is próbált interjút kérni Orbán Viktor miniszterelnöktől. Az ORF a magyar kormánnyal szemben is “az újságírói tisztesség, hitelesség és szakmaiság alapelveihez igazodik” – írta Wrabetz.

Címkék: dokumentumfilmORF