Külföld

Schmitt a magyar BT-tagságért

admin
admin

2011. 09. 22. 06:26

Magyarország biztonsági tanácsi tagságának népszerûsítése állt azoknak a kétoldalú tárgyalásoknak a középpontjában, amelyeket az államfõ az ENSZ-közgyûlés általános vitájának margóján folytatott szerdán New Yorkban.

Magyarország kész közremûködni mezõgazdasági szakemberek, orvosok és állatorvosok képzésében és megosztani az energetika területén szerzett tapasztalatait – mondta a köztársasági elnök, amikor Ralph Gonsalvessel, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek miniszterelnökével tárgyalt.

Egyeztetésén Dimítrisz Hrisztofiasz ciprusi államfõvel Schmitt Pál már a két ország hagyományosan jó kapcsolatai melletti elkötelezettségét emelte ki, és felajánlotta a magyar EU-elnökség tapasztalatainak átadását, mivel Ciprus 2012 második felében tölti be ezt a tisztséget.

Magyarország elkötelezett a klímaváltozás elleni küzdelem mellett, e folyamatok a tengerszint emelkedése miatt súlyosan veszélyeztetik a szigetországok létét – hangsúlyozta az államfõ, amikor Ikililou Dhoinine Comore-szigeteki államfõvel beszélt. Tárgyalópartnere érdeklõdött a magyar felsõoktatási ösztöndíjakról, amelyek segítségével már eddig is számos, a fejlõdõ országokból érkezett diák végzett a magyar egyetemeken.

Hajlemariam Deszalegn etióp miniszterelnök-helyettes nagyra értékelte az addisz-abebai víztisztító és szennyvízelvezetõ rendszer kiépítésében játszott magyar közremûködést, és érdeklõdést mutatott a kereskedelmi-gazdasági kapcsolatok megerõsítése, valamint az oktatási kapcsolatok aktivizálása iránt. Schmitt Pál hangsúlyozta, hogy Magyarország kész részt venni az infrastrukturális fejlesztésekben és etióp diákokat fogadni a magyar egyetemeken.

A Goodluck Jonathan nigériai elnökkel folytatott tárgyalásán Schmitt Pál felidézte azt a támogatást, amelyet Magyarország Nigéria 2010-2011-es BT-pályázatához nyújtott, és kifejezte reményét, hogy a viszonosság elve alapján Magyarország is számíthat a legnépesebb afrikai ország szavazatára.

A köztársasági elnök délben részt vett a Ban Ki Mun ENSZ-fõtitkár által a delegációk számára adott ebéden, este pedig azon a fogadáson, amelynek házigazdája Barack Obama amerikai elnök volt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.