Nagyvilág

Tucatnyi al-Kaida tagot öltek meg Malin

A mauritániai hadsereg az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat Észak-Afrikában működő csoportjának (AQMI) 12 tagját ölte meg a péntek este kezdődött offenzívában.

A Mali északi részén folyó harcokban több katona is életét veszítette – közölte egy magas rangú katonai forrás Nouakchottban.

Hadseregünk 12 fegyveres terroristát megölt, és ugyanannyit megsebesített a pénteki összecsapásokban – közölte a forrás. Öt mauritániai katona is életét vesztette, négy másik pedig megsebesült – tette hozzá.

Korábban csak két kormánykatona halálát ismerték el. Független források ezeket az adatokat nem erősítették meg, algériai közlések szerint pedig ennél jóval nagyobbak a mauritániai veszteségek. A mauritániai hadsereg öt járműve a szélsőségesek zsákmányául esett, és a halott katonák száma már eléri a 15-öt – mondta a forrás.

A harcok szombaton is folytatódtak. A jelenlegi offenzíva csaknem két hónappal követi az első, közös francia-mauritániai hadműveletet egy iszlamista támaszpont ellen a Mali északi részén fekvő sivatagban. Akkor a helyi al-Kaida hét tagja veszítette életét.

A július 22-i hadművelet célja Párizs szerint az volt, hogy kiszabadítsák a francia Michel Germaneau-t, akit néhány hónappal korábban raboltak el Nigerben. Az AQMI azonban azt állította, hogy július 25-én kivégezte a 78 éves foglyot, ily módon bosszulva meg tagjainak halálát.

Az AQMI-t teszik felelőssé az újabb emberrablásokért is, öt francia, egy togói és egy madagaszkári állampolgár csütörtöki túszul ejtéséért Niger északi részén, ahol egy uránbányában dolgozta. E túszokat is állítólag már Maliba hurcolták elrablóik.

Párizsban cáfolják, hogy Franciaország is részt venne a mauritániai akcióban, amely Mali beleegyezésével folyik. „Nincsenek francia erők az adott területen” – jelentette ki a külügyminisztérium szóvivője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik