Nagyvilág

Cirill és Metód szoboravatása Révkomáromban

Cirill és Metód-szoborcsoportot leplezett le Révkomáromban vasárnap este, a szláv hittérítők ünnepének előestéjén Robert Fico szlovák kormányfő.

A szláv hittérítők szobrát, amely eddig a Matica Slovenská szlovák kulturális szervezet helyi székházának a bejárata feletti balkonon volt elhelyezve, a Kossuth téri körfogalom közepén állították fel a városi önkormányzat beleegyezése nélkül.

Ficot beszédekor a közönség jelentős része kifütyülte. Sokan fújoztak, szirénával, zenével zavarták az avatást. A néhány tucatnyi tüntető élén Bósza János, Dél-Szlovákia autonómiájáért küzdő polgárjogi aktivista állt. Többen magyar zászlókat lengettek. Plakátokon – magyarul és szlovákul – a következő felirat volt olvasható: Üdvözöljük a városunkba érkezett szlovák turistákat. Miközben a szlovák kereskedelmi tv-adók képriportban számoltak be az avatásról, a kormányfő kifütyüléséről, a közszolgálati televízió nem közölt képeket esti fő híradójában az eseményről.

A buszokon ideérkezett szlovákok – többnyire idősek – viszont tapsoltak. Értesülések szerint incidensre, rendőri beavatkozásra nem került sor.

A miniszterelnök azt mondta, hogy a szlovákok és a magyarok együtt éltek a történelmi Magyarországon, s a szlovákok ezért elfogadták, hogy Szent István szobrot kapott a városban. Szerinte a Cirill és Metód-szobornak is helye van Révkomáromban, mert ők már 150 évvel István előtt elhozták a kereszténységet ebbe a régióba.

“Szomorú aktus volt” – kommentálta az eseményt Bastrnák Tibor, Révkomárom polgármestere. “Ez nagyon rossz jelzés Szlovákia lakóinak irányában” – szögezte le Bastrnák. Már korábban közölte: sem a szobor elhelyezésére, sem a leleplezésre, tehát nyilvános rendezvény megtartására senki sem kért engedélyt a várostól, illetve nem jelentette azt be, így a vasárnapi avatás törvénysértésnek minősül. Megismételte, hogy az önkormányzat újra tiltakozni fog.

A kormányhivatal a bírálatot elutasította. A hivatalos Pozsony szerint a gyülekezési törvény egyik paragrafusa kimondja: amennyiben a nyilvános rendezvényen a kormány képviselője is részt vesz, nincs szükség annak bejelentésére.

A révkomáromi önkormányzat alapvetően azért utasítja el a szláv hittérítők szobrának köztéren való elhelyezését, mert semmiféle bizonyíték nincs arra nézve, hogy Cirill és Metód jártak volna valaha ezen a vidéken és valami közük lenne a régi magyar városhoz.

A szoborról évek óta folyt a vita, mert a révkomáromi önkormányzat nem engedélyezte olyan köztéren való felállítását, amelyet a Matica választott ki. A körforgalom közepén lévő terület azonban állami tulajdonában van.

A Matica Slovenská révkomáromi helyi szervezete is nyíltan ellenezte a szobor áthelyezését, s tiltakozott az ellen, hogy a szobor elhelyezése politikai üggyé vált.

A majdnem négy méter magas bronzszobor hasonló magasságú gránitalapzaton van elhelyezve. Cirill és Metód szobrát, amely az országos Matica Slovenská tulajdona, Ladislav Berák szobrász készítette 1999-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik