Nagyvilág

Orbán “olajat önt a nacionalista tűzre”

Nem szerencsés lépés Trianonra építeni a magyar identitást - véli a Pravda című független szlovák lap annak kapcsán, hogy a Fidesz-KDNP pártszövetség a nemzeti összetartozás napjává nyilvánítaná június 4-ét, a trianoni szerződés aláírásának dátumát.

Az újság szerint a Fidesz elsősorban a közelgő helyhatósági választásokra való tekintettel foglalkozik az égető, megoldásra váró gazdasági gondok és a szükséges népszerűtlen megszorító intézkedések helyett inkább Trianonnal. Orbán Viktor olajat önt a “nacionalista tűzre, s ez a mi tájainkon mindig hatásos”.

Bár nem érdemes alábecsülni azt a tényt, hogy Magyarországon Trianont továbbra is “nemzeti megrázkódtatásként” kezelik, “erre építeni az állami identitást téves” – vélekedik a szerző. Rámutat, hogy az esemény óta már 91 év telt el, s azóta a Duna mindkét partján három generáció nőtt fel, amelyeknek biztosan más problémáik vannak, semmint a történelmi Magyarországot siratni. “A régi sebek feltépésében a magyarok azonban mesterek” – állítja a szlovák Pravda – s ezért “a múlt szellemeinek megidézése déli szomszédainknál folytatódik”.

A teljesség kedvéért meg kell jegyezni, hogy Németországban is van hasonló hivatalos emléknap, s a kitelepített szudétanémeteknek is megvan a maguk rendszeres pünkösdi találkozójuk. “Magyarország esetében az a lényeges, milyen formája lesz a hasonló ünnepnek. Sajnos az az aggodalom, hogy elsősorban a gyűlöletes irredentizmus kap majd teret, több mint jogos” – zárja jegyzetét a Pravda.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik