Nagyvilág

Franciaország ismét teljes jogú tag a NATO-ban

A jobboldali többségű francia nemzetgyűlés a várakozásoknak megfelelően bizalmat szavazott kedden Francois Fillon kormányának. A miniszterelnök maga kérte a bizalmi szavazást Nicolas Sarkozy államfő külpolitikája és azon belül is Franciaországnak a NATO integrált katonai parancsnokságába való visszatéréséről tett bejelentése nyomán.

Sarkozy a múlt héten jelentette be hivatalosan, hogy országa visszatér a NATO integrált katonai parancsnokságába, ahonnan 43 évvel ezelőtt Charles de Gaulle néhai elnök döntését követően lépett ki.

“1966-ban a kelet-nyugati feszültségek közepette kilépésünk a struktúrából sokkolta a világot. 2009-ben visszatérésünk nem több kiigazításnál, amely nem kelt különösebb érzelmeket a nemzetek sorában” – fogalmazott Fillon vitaindítójában.

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy a geopolitikai helyzet radikálisan megváltozott 1966 óta, amikor is a hidegháború közepén De Gaulle tábornok az Egyesült Államokkal szembeni függetlenségre hivatkozva vonta ki országát az észak-atlanti szövetség katonai integrált parancsnokságából, de Párizs tagja maradt a szervezetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik