Nagyvilág

Szerbia idén kezdeményezi EU-tagságát

Szerbia még a június 30-án véget érő cseh EU-elnökség alatt kérelmezni fogja felvételét az Európai Unióba - erősítette meg a szerb miniszterelnök-helyettes.

Bozidar Djelic prágai látogatásán úgy fogalmazott, hoy Szerbia már 2012-ben felkészült lesz a csatlakozásra. Boris Tadic szerb elnök korábban még úgy ítélte meg az esélyeket, hogy hazája 2014-ben vagy 2015-ben csatlakozhat az EU-hoz. Alexandr Vondra cseh kormányfő-helyettes a szerb kollégájával folytatott tárgyalása után kijelentette, hogy üdvözli az ambiciózus belgrádi tervet, de még évek telhetnek el, amíg Szerbia valóban beléphet az integrációs szervezetbe.

2008 áprilisában Szerbia stabilitási és társulási egyezményt írt alá az unióval, de az EU figyelmeztette Belgrádot, hogy az egyezmény megvalósulása függ attól, mennyire működik együtt Szerbia a délszláv háborús bűnök ügyében eljáró hágai Nemzetközi Törvényszékkel. Mindenekelőtt a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladicot, a boszniai szerbek volt katonai vezetőjét kell őrizetbe vétetnie, ha közelebb akar kerülni a tagsághoz. Az Európai Bizottság legutóbbi értékelő jelentése szerint Szerbia legnagyobb problémája a korrupció. A jelentés azt ajánlotta az országnak, hogy reformálja meg igazságszolgáltatási rendszerét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik