Nagyvilág

Grúzia bízik a NATO-tagságban

Grúzia decemberben meghívást kap a NATO-tagság előszobáját jelentő tagsági akciótervbe (MAP) - mondta a grúz védelmi miniszter pénteken. Davit Kezerasvili arról is beszélt, hogy országa újabb csapatokat küld Afganisztánba.

Úgy számolunk, hogy Grúzia decemberben meghívást kap a tagsági akciótervbe, addigra teljesítünk minden feltételt. Azokat az államokat, amelyek nem támogatják a decemberi csatlakozást, addig megpróbáljuk meggyőzni – hangsúlyozta a grúz védelmi miniszter az MTI-nek adott interjújában. Csak kifogásokat keresnek azok a tagállamok, amelyek azért ellenzik a decemberi meghívást, mert Grúziának területi vitái vannak Oroszországgal – tette hozzá. Davit Kezerasvili közölte, hogy Grúzia újabb csapatokat ajánl fel a NATO afganisztáni ISAF-missziójához.

Fellépnek a drogkereskedők ellen

A NATO vezetése alatt működő nemzetközi biztonsági erő (ISAF) az afgán kormány kérésére fellép a kábítószer-kereskedelemmel foglalkozók és a droggyártás bázisai ellen – jelentette be James Appathurai NATO-szóvivő pénteken Budapesten.

Az ISAF az afgán hatóságokkal együttműködésben, a műveletben részt vevő országok felhatalmazása alapján léphet fel a drogkereskedők ellen – hangsúlyozta a szóvivő, beszámolva a katonai szervezet védelmi miniszterei tanácskozásán hozott döntésről. A tagállamok között eddig nem volt egyetértés abban, hogy a NATO felléphet-e az eddiginél határozottabban a drogkereskedelem ellen, ezért a szövetség mindeddig elzárkózott attól, hogy az ISAF keretében csapatai megtámadják a kábítószer-kereskedőket Afganisztánban.

A grúz védelmi miniszter és Jaap de Hoop Scheffer (fotó: Gáti András)

A grúz védelmi miniszter és Jaap de Hoop Scheffer (fotó: Gáti András)

A védelmi miniszterek Budapesten úgy döntöttek, hogy az ISAF “az afgán kormány kérésére, az afgán hatóságokkal együttműködésben, az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatainak megfelelően és a jelenlegi műveleti terv keretében felléphet a kábítószer-kereskedelemben részt vevők és létesítményeik ellen” – közölte a szóvivő. Azt nem fejtette ki, hogy hány ország hajlandó részt venni ilyen akciókban.

Erőteljes fellépést sürgettek a kábítószerkereskedelm ellen (fotó: Gáti András)

Erőteljes fellépést sürgettek a kábítószerkereskedelm ellen (fotó: Gáti András)

A NATO egyesített európai erőinek főparancsnoka, John Craddock a napokban szorgalmazta, hogy engedélyezzék a kábítószer-laborok, a drogkereskedő-hálózatok elleni támadásokat. A javaslat ellenzői attól tartottak, hogy ha lecsapnak a kábítószer előállítóira és terjesztőire, akkor az eddiginél is több támadást intéznek a külföldi csapatok ellen a tálibok. A vallási fundamentalista ellenállók zömmel a kábítószer-kereskedelemből fedezik fegyveres akcióikat. Craddock szerint azonban éppen a keményebb fellépéssel szorítható vissza az erőszak. Az amerikai NATO-tábornok adatai szerint a tálib lázadók évente mintegy százmillió dollárt keresnek a kábítószer-kereskedelmen.

Tíz év múlva vehetik át az irányítást

Rahim Vardak afgán védelmi miniszter pénteken az MTI-nek nyilatkozva elomndta: öt-tíz éven belül mindenképpen átvehetik az irányítást a nemzeti erők Afganisztánban. A miniszter szerint habár a szövetséges erők stratégiája működőképes, mégis felül kell vizsgálni az elmúlt évek tapasztalatai alapján. Rahim Vardak azt mondta, korábban az afgán vezetés és a szövetségesek is alábecsülték a fenyegetettséget.A miniszter arról is beszélt, ha a tálibok mérsékelt szárnya elfogadja az afgán alkotmányt, akkor semmi akadálya annak, hogy részt vegyenek a hivatalos politikai életben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik