Nagyvilág

Karadzic után az EU-tagságra hajt Belgrád

Szerbia eltökélt szándéka az európai uniós tagság - jelentette ki Vuk Jeremics szerb külügyminiszter a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott, az újság pénteki számában megjelent interjújában.

Jeremics utalt arra, hogy egyes uniós tagállamok Radovan Karadzic elfogása után is kemény magatartást követelnek Szerbiával szemben. Ezek az országok szerinte alapjában véve Szerbia és a Nyugat-Balkán más államainak EU-csatlakozása ellen vannak, ezt azonban nem merik nyíltan kimondani. A szóban forgó államok a hágai Nemzetközi Törvényszékkel való további együttműködést, s ennek kapcsán Ratko Mladic még meg nem történt letartóztatását fogják ürügyként felhasználni a szerb csatlakozás megakadályozására – hangoztatta Jeremic.

A külügyminiszter ezzel kapcsolatban azt állította, hogy Szerbia “nagyon rövid időn belül” lezárja a még rejtőzködő vádlottak ügyét is. S noha arra számít, hogy ezt követően majd más ürügyek merülnek majd fel, Belgrád legyőzi majd azokat az akadályokat is. Eltökélt szándéka ugyanis az uniós tagság – jelentette ki.

A 33 éves külügyminiszter – aki előbb Cambridge-ben tanult, majd a Harvardon szerzett diplomát – hangsúlyozta, hogy Szerbia mindig is kötelességének tekintette a hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködést. Az új kormány – mint hangoztatta – Karadzic elfogásával ezt az együttműködési szándékot most minden kétséget kizáróan bizonyította, gyorsan és határozottan cselekedett.

A miniszter elutasította ugyanakkor azt a feltételezést, hogy Szerbia lemondott volna a Koszovóért való “reménytelen harcról”. Belgrád folytatni fogja harcát az ország területi integritásának megőrzéséért. A kormány számára ez ugyancsak az egyik legfőbb külpolitikai törekvés marad – fűzte hozzá.

Jeremic szerint Szerbia nem jutalmat vár az EU-tól Karadzic elfogása fejében. “Ha azonban ez a nagy lépésünk az unió részéről válasz nélkül marad, az rendkívül megnehezíti a dolgunkat” – hangsúlyozta a külügyminiszter, utalva arra, hogy senki nem vonhatja kétségbe Szerbia együttműködési készségét.

Az egyes uniós tagállamokból Koszovó elismerése miatt hazahívott nagykövetek állomáshelyükre történő visszaküldését a külügyminiszter azzal indokolta: Szerbia az év végéig mindenképp “tagjelölt-státushoz” szeretne jutni az EU-ban. Ez azonban olyan ambiciózus célkitűzés, amelynek megvalósításához minden diplomáciai eszközt igénybe kell venni – jelentette ki, azt hangoztatva: ez azonban nem jelenti azt, hogy Belgrád felhagy a Koszovóért való diplomáciai harccal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik