Nagyvilág

Terrorszervezetek listáján a Forradalmi Gárda

Tom Lantos, az amerikai képviselőház külügyi bizottságának demokratapárti elnöke helyeselte azt, hogy a washingtoni kormányzat hamarosan a terrorszervezetek listájára teszi az iráni Forradalmi Gárdát.

Lantos óva intett attól, hogy az Egyesült Államok katonai akcióval próbálkozzék a közép-keleti ország ellen. Véleménye szerint egy ilyen lépés oktalan lenne, és azt az amerikai nép sem támogatná.


A The Washington Post című lap szerdai számában írta, hogy a washingtoni kormány eldöntötte: a terrorszervezetek listájára teszi az iráni Forradalmi Gárdát, az iráni haderő 125 ezer fős elitalakulatát. Az újság tudni véli, hogy a közeli napokban közzéteszik az erről szóló elnöki utasítást a hivatalos közlönyben, és azzal érvényessé válik az új besorolás.


A terrorszervezetek listájára kerülés számos gyakorlati hátrányt jelenthet egy szervezetnek. Jogalapot teremt külföldi bankszámláinak befagyasztására, s az amerikai kormány megtilthatja ennek alapján azon külföldi vállalatok egyesült államokbeli tevékenységét, amelyek bármilyen módon együttműködnek a terrorista jellegűvé nyilvánított szervezettel.


A lap szerint a kormány arra hivatkozik intézkedésében, hogy a Forradalmi Gárda szélsőségeseket támogat Irakban, Afganisztánban és a Közel-Keleten. Ez lesz az első eset, hogy egy nemzeti katonai szervezet felkerül az amerikaiak terroristalistájára. Eddig csak magánszemélyek, szélsőséges csoportok, vállalkozások és segélyszervezetek szerepeltek rajta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik