Külföld

Tiltólistán a globális háború kifejezés

admin
admin

2007. 04. 05. 17:20

A washingtoni képviselőház egyik bizottsága betiltotta a "globális terrorellenes háború" kifejezés használatát - írta a The Washington Times csütörtökön.

A George Bush elnök háborús stratégiáját ellenző demokrata párti képviselők a republikánus ellenkezést legyűrve fogadtatták el a tilalmat a fegyveres szolgálatok bizottságában. Ike Skelton demokrata párti bizottsági elnök közölte: az iraki háború nem azonos a terroristák elleni küzdelemmel és a 2008-as hadi költségvetés szövegében nem szerepelhet a kifejezés, amelyet George Bush elnök “talált fel” az Amerikát ért 2001. szeptember 11-i merényletek után.

Skelton szerint az Egyesült Államok nem vív globális háborút, viszont van külön iraki és afganisztáni háború. Szerinte az amerikai közvélemény tisztában van azzal, hogy az iraki hadműveletek nem terrorizmus elleni akciók. A képviselőház kisebbségi republikánus frakcióvezetője képtelenségnek mondta, hogy a demokraták ki akarják törölni a törvényhozás szótárából a globális, valamint a terror kifejezéseket a jelenleg vívott háborúk kapcsán, Amerika ugyanis átfogó terrorizmusellenes harcot folytat. Szerinte a Demokrata Párt teljes mértékben kudarcot vallott abban, hogy komolyan vegye a globális terrorizmus jelentette fenyegetést.

A demokraták szerint nem igaz, hogy Amerika a terroristák ellen harcol Irakban. Az általuk idézett felderítési jelentések arról szólnak, hogy az arab országbeli felkelés alapvetően felekezetközi eredetű, és nem kapcsolódik közvetlenül a terroristákhoz.

Scott Stanzel fehér házi szóvivő is bírálta a demokrata “cenzúrát”. Utalt arra, hogy Oszama bin Laden al-Kaida vezér nem egyszer kinyilvánította, az iraki harcterepet kulcsfontosságúnak tartja a szabadság erői elleni hadjáratában.

Boehner republikánus képviselő szóvivője útján közölte: az amerikai kongresszus történetében első ízben fordul elő, hogy töröltessenek egy kifejezést a beszédekből és vitákból.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.