Külföld

Szerbia már jövőre uniós tagjelölt lehet

admin
admin

2007. 03. 07. 11:12

Szerbia már a jövő évben elnyerheti az Európai Unió tagjelöltjének státusát, ha kormánya teljes mértékben felújítja együttműködését a hágai Nemzetközi Törvényszékkel a háborús bűnökkel vádolt személyek ügyében – mondta kedden az EU bővítési biztosa.

Olli Rehn hangsúlyozta Boris Tadic szerb elnökkel folytatott brüsszeli tárgyalása után tartott sajtótájékoztatóján: az EU és Szerbia partnerségéről kezdett, de tavaly befagyasztott tárgyalások újramegnyitásának előfeltétele, hogy Belgrád együttműködjék a Nemzetközi Törvényszékkel. Leszögezte: továbbra is a volt Jugoszlávia területén lezajlott háborúkban elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai törvényszék hivatott megítélni, eléggé együttműködő-e Szerbia.

Mindazonáltal az EU is világosan körvonalazta Belgrád számára ezzel kapcsolatos elvárásait: az új szerb kormánynak világosan kötelezettséget kell vállalnia programjában a még szökésben lévő vádlottak elfogására és kiadására, és biztosítania kell, hogy hozzáértő személyek legyenek azokban az állami kulcspozíciókban, amelyeken nagymértékben múlik az együttműködés sikeressége – tette hozzá.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.