Külföld

Pentagon: Guantanamóra is kiterjed a genfi egyezmény

admin
admin

2006. 07. 11. 18:04

A védelmi minisztérium egy új memorandumában George Bush amerikai elnök kormánya elismeri, hogy a guantánamói támaszponton és bármely más amerikai katonai fogva tartási intézményben őrzött összes fogoly jogosult a hadifoglyokkal való bánásmódot szabályozó genfi egyezmények által nyújtott oltalomra.

Erről Tony Snow, a Fehér Ház szóvivője tett bejelentést, tagadva ugyanakkor azt a feltételezést, hogy ez változást jelentene a kormány idevágó politikájában. A Bush-kormány váltig állította korábban, hogy a guantánamói támaszponton őrzött foglyok nem hadifoglyok, tehát nem vonatkoznak rájuk a genfi egyezmények. (Az „ellenséges harcos” kifejezést alkalmazták mostanáig a „hadifogoly” helyett.)

Snow szerint a genfi egyezmények relevanciájának elismerése nem változtat az amerikai gyakorlaton, hiszen – mint mondta – az amerikai hadsereg eddig is emberségesen bánt a foglyokkal. Csupán arról van szó, hogy jogilag is rendbe kívánják tenni a dolgot. A szóvivő kjelentette, hogy a védelmi minisztériumnak a foglyok őrzésével kapcsolatos kézikönyvei már most is összhangban vannak a genfi egyezmények emberséges bánásmódot előíró 3. cikkével, de folyamatban van e kézikönyvek olyan értelmű átdolgozása, hogy új változataikban egyértelműbben zárják ki a kínzást a foglyokkal szemben alkalmazható eszközök közül.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.