Külföld

A Pentagon szerint is történt Korán-gyalázás

admin
admin

2005. 05. 27. 08:04

Az amerikai védelmi minisztérium vizsgálatában beismerte, hogy többször meggyaláták az iszlám szent könyvet, de arra nem talált bizonyítékot, hogy lehúzták volna a vécében.

Jay Hood tábornok elmondta: az ügyben lefolytatott vizsgálat során mintegy 31 ezer dokumentumot tanulmányoztak át és 13 olyan esetet derítettek fel, amikor amerikai katonák nem tartották tiszteletben a Korán szent jellegét.

“Nem találtunk egyetlen hiteles bizonyítékot sem arra nézve, hogy Guantánamón az egyik katona a vécébe dobta volna a Koránt” – tette hozzá. A tábornok elmondta azt is, hogy a vizsgálat során 15 olyan esetre is fény derült, amikor maguk az őrizetesek bántak nem a kellő tisztelettel, vagy nem megfelelő módon saját Koránjukkal.

Lawrence DiRita védelmi minisztériumi szóvivő nem sokkal korábban közölte, hogy az az őrizetes, aki korábban a Korán vécébe dobására vonatkozó állítással állt elő, a minap tartott meghallgatásán már arról beszélt az amerikai hadsereg vizsgálóinak, hogy ilyen eset nem történt.

A tüntetéseket a Newsweek amerikai hírmagazin május elején megjelent cikke váltotta ki. Az írás szerint a kubai Guantánamón létesített amerikai katonai börtönben, ahol szinte kizárólag muzulmán vallású foglyokat őriznek, a vallatók az iszlám szent könyvét a mellékhelyiségekben helyezték el, sőt előfordult, hogy lehúzták a vécén.

A cikk hatására erőszakba torkolló tiltakozó hullám söpört végig több muzulmán országon. Az afganisztáni tüntetéseken tizenöt ember életét vesztette. A Newsweek később visszavonta cikkét, arra hivatkozva, hogy az eredeti forrás nem biztos benne, valóban megtörtént-e a cikkben leírt eset.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.