Nagyvilág

Megdől Amerika hatalma?

Mivel az amerikai kormány hosszú távú költségvetési előrejelzése úgy számol, hogy 10 évig magas hiány várható, semmilyen jelentős kiadásnövekedéssel járó programot nem hirdethetnek. Ez veszélyeztetheti az ország nagyhatalmi státuszát - írja a The New York Times.

Az amerikai kormány 11 százalékos hiánnyal és legalább 10 évig tartósan magas deficittel számol idén. A deficit leszorítása csak akkor lehetséges, ha az Egyesült Államok globális szerepvállalása csökken – írja a The New York Times.

Azt is megemlíti a lap, hogy az idei költségvetési hiányhoz hasonló csak háborúk idején volt eddig tapasztalható. A háborúk lezárultával azonban a katonai kiadások is gyorsan csökkentek, így az államháztartás egyensúlya gyorsan helyre állt.

A hiánycélok arra engednek következtetni, hogy a következő évtized során az amerikai kormány semmilyen nagyobb léptékű, jelentős kiadásnövekedéssel járó programot nem hirdethet.

A hiány miatt ugyanis az Egyesült Államok aligha bocsátkozhat az elkövetkező években újabb költséges külföldi katonai szerepvállalásba. Obama erre is utalt, hiszen a mielőbbi kivonulást sürgette Afganisztánból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik