Külföld

Megdől Amerika hatalma?

admin
admin

0001. 01. 01. 00:00

Mivel az amerikai kormány hosszú távú költségvetési előrejelzése úgy számol, hogy 10 évig magas hiány várható, semmilyen jelentős kiadásnövekedéssel járó programot nem hirdethetnek. Ez veszélyeztetheti az ország nagyhatalmi státuszát - írja a The New York Times.

Az amerikai kormány 11 százalékos hiánnyal és legalább 10 évig tartósan magas deficittel számol idén. A deficit leszorítása csak akkor lehetséges, ha az Egyesült Államok globális szerepvállalása csökken – írja a The New York Times.

Azt is megemlíti a lap, hogy az idei költségvetési hiányhoz hasonló csak háborúk idején volt eddig tapasztalható. A háborúk lezárultával azonban a katonai kiadások is gyorsan csökkentek, így az államháztartás egyensúlya gyorsan helyre állt.

A hiánycélok arra engednek következtetni, hogy a következő évtized során az amerikai kormány semmilyen nagyobb léptékű, jelentős kiadásnövekedéssel járó programot nem hirdethet.

A hiány miatt ugyanis az Egyesült Államok aligha bocsátkozhat az elkövetkező években újabb költséges külföldi katonai szerepvállalásba. Obama erre is utalt, hiszen a mielőbbi kivonulást sürgette Afganisztánból.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.