Élő Belföld

800 milliárd forint extraprofitadót szed be a kormány, csak a magyar rendszámú autóknak jár a kedvezményes benzin

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI
A legtöbbet a bankok és az energiaszektor fizeti, visszatér a reklámadó is, közölte Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter. Annak ellenére, hogy május van, a teljes évre szeretnék beszedni az extraprofitot. Adóemelések jönnek, a nyelvvizsga-amnesztia megy, az árstopok maradhatnak, de erről külön döntenek.

Mitől extra az extraprofit?

Nagy Márton azt mondta, meg kell nézni a bankrendszernél, hogy mekkora volt az átlagos profit az elmúlt években, összehasonlítani a válság alatti profittal, és ami plusz, az az extraprofit. Ennek a nagy részét fogják elvonni. A telekommunikációs cégek ugrásszerű volumennövekedését is elválasztották az átlagos, természetes növekedéstől, és így határozták meg az extraprofitot. Nagy szerint a légitársaságoknál is sokkal gyorsabb az utasszámok emelkedése, mint az várható volt. Szerinte egyébként az itteni utasok jórészt külföldiek.

Oroszország megtámadott egy szuverén országot

Ezen felül Gulyás Gergely szerint sokféleképpen lehet értelmezni, hogy pontosan ki háborúzik, de hiába tették fel neki a kérdést kétszer is, nem válaszolt arra, hogy az Egyesült Államok és Oroszország közötti proxyháborúnak tartja-e a kormány az orosz-ukrán háborút.

Milyen légitársaság?

Minden olyan társaságra érvényes az extraprofitadó, amely magyar városokból induló járatokat üzemeltet, ami majdnem minden európai légitársaság.

Mi a garancia arra, hogy az új adók megszűnnek 2023 végén?

Hiszen több másik ideiglenesen bevezetett különadó része maradt az adórendszernek, tette fel a kérdést a Reuters. Nagy Márton szerint a neve a garancia, mert extraprofitadónak hívják őket. Ha nincs extraprofit, nincs adó sem, mondja ő.

Ami elindult, azt már befejezik

És meg nem indult építkezéseket tudnak elhalasztani, mondja Gulyás, de szerinte egyelőre még csak előzetes lista van erről. Ha elkészül, nem fogják titokban tartani.

Elfogadhatatlan a rakpart autómentesítése

Mondta Gulyás Gergely, aki szerint autósüldözés folyik Budapesten. Szerinte azzal, hogy mindenhol dugóban állnak az autók a városban, a főváros vezetése a legrosszabb típusú környezetszennyezést szabadította rá a városra.

Senki nem örül, ha a profitját elveszik

Mondja Nagy Márton, de szerinte a bankszektor és az energiaszektor is érti, hogy a mostani helyzet olyan gazdasági környezetet adott, amelyből ők profitálnak. Nagy szerint ők is pontosan tudják, hogy ez olyan profit, amiért nem dolgoztak meg.

Még néhány részlet az extraprofitadókról

A bankoknál nettó kamatjövedelem az új adók alapja, a biztosítóknál a nettó bevétel, az energiaszektorban a bánya és az Ural-Brent spread az adó két alapja. A Robin Hood-adó a bioetanol-cégekre is vonatkozik majd. A telekommunikációs szektornál forgalomra vetnek ki adót, a légitársaságoknál pedig induló utasonként 10-15 euró körüli összeggel adóztatják a társaságokat. A gyógyszercégeknél a TB-támogatás aránya az adó alapja. A reklámadó pedig ugyanaz lesz, mint régen. Ezekről mind Nagy Márton beszélt.

Mikor kell befizetni az extraprofitadókat?

Lesz, ahol egyszerre kell befizetni az új adókat, lesz, ahol negyedévente, lesz, ahol havonta.

Az energiaszektorban a bányajáradék emelését negyedévente kell fizetni, a Brent és az Ural közötti árkülönbség pedig éves lehet, de a részletszabályok még nincsenek meg, egyeztetések lesznek.

Nagy Márton egyébként elmondta, hogy bankonként tudják, hogy melyik cégnek mennyit kell most befizetnie, de nem mondja el, mert üzleti titok.

Nem lesz nyelvvizsga-amnesztia

Mert a koronavírus-járvány akadályozta a vizsgázást, a háború viszont nem, közben pedig ez az egyik legfontosabb része a versenyképességnek, közölte Gulyás Gergely.

Adóemelések is jönnek

Nagy Márton szerint finomhangolnak, ebből jön össze a százmillió forint, amit az extraprofitadón felül be terveznek szedni. Növekedni fog a jövedéki adó, a népegészségügyi adó, és megváltozik majd a cégautók adózása is, mondott pár példát Nagy Márton.

A két alap összesen 900 milliárd forint idénre

Ebből 800 milliárd forint extraprofit-adó, a maradék pedig más, már létező adó, de ezt nem fejtette ki Nagy.

A nagyobb összegekre lövünk.

– mondta Nagy Márton arra, hogy a kisebb szektoroktól miért nem szednek be pénzeket.

Olvasói sztorik