Élő Közélet

Engedélyezik a 12-16 évesek oltását, rendkívüli szabadságot kapnak a védekezésben résztvevők

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő helyett meglepetésre Orbán Viktor és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tartotta a csütörtök délelőtti menetrendszerű Kormányinfót. A sajtótájékoztatón hosszú hónapok után először kérdezhettek személyesen az újságírók. A legfontosabb bejelentéseket alább pontokba szedtük:

  • Engedélyezik a 12-16 évesek oltását is, kampányt erre nem szerveznek. A szülők hozzák meg a döntést. Ha így döntenek, akkor a szokott úton regisztrálhatják gyerekeiket.
  • 137 ezren nem vették fel a második oltást. Akinek lejárt a második oltásra kijelölt határideje, és nem veszi fel az oltást, az elveszíti az első oltás után kiadott védettségi igazolványt.
  • A gazdaság újraindításáról és a nemzeti gazdaság megerősítéséről nemzeti konzultációt indítanak.
  • 10 napos rendkívüli szabadságot kapnak a védekezésben résztvevők, erről még ma megjelenik egy kormányrendelet.
  • Orbán a legkevésbé sem szimpatizál a térdelősdivel, provokációnak tartja, amit az ír válogatott tett a magyarok ellen.
  • Hogy kell-e harmadik oltást, egyelőre nem tudni, ezt a virológus szakemberek döntik majd el. A miniszterelnök reméli, hogy előbb-utóbb minden típusú vakcinával lehet majd szabadon utazni.
  • Az ország Kínával való kapcsolata nem politikai, hanem gazdasági kérdés. Mivel a Fudan-beruházásból az ellenzék politikai ügyet csinált, ezért budapesti népszavazás dönthet annak sorsáról a miniszterelnök szerint.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

  • Orbán kétszer találkozott már Ferenc pápával, hogy lesz-e harmadik szeptemberben, arról kizárólag utóbbi dönt majd.
  • Mintegy 35 ezer Magyarországon élő külföldi állampolgár regisztrált a koronavírus elleni vakcinára.
  • Habony Árpád még mindig Orbán Viktor tanácsadója, de ennek semmilyen költségvonzata nincs, közölte a 24.hu kérdésére a kormányfő.
  • A miniszterelnök azt tapasztalta mindenhol, hogy mindenki a legjobb tudása szerint harcolt a járvány idején, de ennél egy következő járványban jobb teljesítményt kell nyújtani
  • Orbán elvi álláspontja a győzelemmel és a vereséggel kapcsolatban ugyanaz, mint amit a parlamenti eskütételen is elmondott: a győzelem sohasem végleges, a vereség sohasem végzetes.

Lentebb élő, percről percre közvetítésünket is visszaolvashatja.

Mészáros Lőrinc vagyonosodásáról

Be kell tartani a szabályokat és be kell fizetni az adókat

– válaszolta arra a kérdésre, mi a véleménye arról, hogy 186 milliárd forinttal nőtt Mészáros Lőrinc vagyona a járvány alatt.

Közölte, szívesen válaszol ugyan a kérdésekre, és a postások szakmáját is tiszteli, de nem hírvivő, de ha az üzleti élettel kapcsolatban van kérdése, akkor az üzleti élet szereplőit kell keresni.

Két hagyomány van Magyarországon. A mi oldalunkon, amit nevezzünk jobboldalnak, az üzletet általában nem lehet összekeverni a politikával. Ez így volt Antall József esetében, Boross Péter esetében és az én esetemben is. Én is szeretnék 90 éves koromban a politikával foglalkozni. Boross Péter sem ment el az üzleti életbe

– fogalmazott.

Szerinte a másik modell pedig az, amit Medgyessy Pétertől Bajnai Gordonon át Gyurcsány Ferencig látni, a baloldali vezetők az üzleti életből érkeznek.

Orbán a legkevésbé sem szimpatizál a térdelősdivel

Az M1 kérdezte arról a miniszterelnököt, mit szól a magyar-ír felkészülési meccsen történtekhez, egész pontosan ahhoz, hogy a szurkolók egy része kifütyülte a meccs előtt letérdelő vendégeket.

Nekem van határozott véleményem. Ezzel a térdelősdivel a legkevésbé sem szimpatizálok, semmi helye az ilyesminek a sportpályákon, a sport az másról szól

– válaszolta.

Szerinte az ilyen gesztusoknak az értelme az kultúrafüggő. Az a kulturális kontextus határozza meg, ami egy-egy nemzetnek a történetében kifejlődött.

Egészen másként gondolkozunk ilyen kontextusról mint az írek vagy a britek. A magyar ember a jó isten és a hazája előtt térdel le, és ha megkéri a szerelmének a kezét. Minden más esetben ez kultúraidegen. A nemzeti csapatainktól nem azt várjuk, hogy letérdeljenek, az ellenkezőjét várjuk, győzzenek, harcoljanak, és ha nem sikerül, akkor állva haljanak meg.

Az RTL Klub arra is rákérdezett, mi a véleménye Orbánnak a füttyszóról. Az, hogy

ha vendég vagy egy országban, ne provokáld a helyieket.

Rendkívüli szabadságot kapnak a védekezésben résztvevők

10 napos rendkívüli szabadságot kapnak a védekezésben résztvevők, erről még ma megjelenik egy kormányrendelet. Az adott területeken a vezetők határozzák meg, hogy ki az aki részt vett benne. Ennek a kivételére jövő év december 31-ig van lehetőség a rendelet megjelenésének napjától. Kifizettetni nem lehet.

Ez a legkevesebb, amit megérdemelnek

– közölte Orbán Viktor.

Kire háruljanak a terhek a klímavédelemben?

A nemzeti konzultációban szó esik azokról a klímavédelmi jogszabály-javaslatokról is, amit az Európai Bizottság nyújt be júniusban. Ebben arról lesz szó, hogy a klímacélok elérésben ki viselje a terheket.

Orbán szerint ezekben az szerepel, hogy a családok által használt járművek és lakások után is fizetni kelljen klímaadót. Ezzel a miniszterelnök nem ért egyet, és szerinte lehet, hogy nyitni kell majd egy újra rezsivitát Brüsszelben.

Engedélyezik a 12-16 évesek oltását

A járvány azok számára ért véget, akik beoltatták magukat. Akik még nem regisztráltak, kérem őket, jelentkezzenek és oltassák be magukat

– mondta a kormányfő.

A belügyminisztérium tájékoztatta a vakcinatartalékok állásáról. Nyugati vakcinából 17 millió van, ez úgy jön ki, hogy  6.1 millió Pfizer, 1 millió Moderna, 5 millió AstraZeneca és 4 millió Jannsen érkezik még. Tehát Orbán szerint ha kell, mindenkit be tudnának oltani nemcsak harmadjára, hanem negyedjére is, ha szükséges.

Engedélyezik a 12-16 évesek oltását is, kampányt erre nem szerveznek. A szülők hozzák meg a döntést. Ha így döntenek, akkor a szokott úton regisztrálhatják gyerekeiket.

Orbán Viktor tartja a Kormányinfót

Teljesen váratlanul Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő helyett Orbán Viktor miniszterelnök jelent meg a Kormányinfón Gulyás Gergellyel.

Mint mondta,

ketten próbálunk szembenézni a kihívással. Tegnap a gazdaság újraindításáról tettem néhány bejelentést, ezekről érdemes lenne ismét szót ejteni, illetve a kormány szerdán hozott néhány járványügyre vonatkozó döntést is, ezeket is szeretném magam ismertetni.

Mik lesznek a főbb témák?

Gulyás Gergely jó eséllyel tájékoztat majd a járvány elleni védekezés következő lépéseiről, de szó eshet a Fudan-beruházásról, Ferenc pápa látogatásáról és az Orbán Viktorral való esetleges találkozójáról, a lakástörvény módosításáról és valamilyen formában Karácsony Gergelyről is.

Elvileg perceken belül kezdődik

A Kormányinfót 10 óra 30 percre hirdették meg, de jellemzően mindig csúszni szokott. Amint kezdődik, tájékoztatunk a fejleményekről.

Olvasói sztorik