Közélet

1,6 milliót kap Kecskemét fideszes polgármestere másodállásában, szerinte ez nem összeférhetetlen

Ijvári Sándor / MTI
Ijvári Sándor / MTI

Kecskemét fideszes polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia és Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester városvezetői munkájuk mellett felügyelőbizottsági tagként is kapnak fizetést: a polgármester a mintegy 1 milliós fizetése mellé 1,6 millió forintot kap a Neumann János Egyetemért Alapítvány felügyelőbizottsági tagságáért, az alpolgármester pedig szintén felügyelőbizottsági tagként vesz fel havonta 180 ezer forintot egy hulladékgazdálkodási cégtől a kecsup.hu cikke szerint, amelyet a 444.hu szemlézett.

Arról, hogy ez összeférhetetlenségnek számít-e és indul-e eljárás, a kecsup.hu érdeklődött a Bács megyei kormányhivatalnál. A kormányhivatalhoz azután fordultak kérdéseikkel, hogy a Fővárosi Kormányhivatal kormánymegbízottja, Sára Botond egy évvel ezelőtt bejelentette, összeférhetetlenségi eljárás indult főként ellenzéki városvezetők ellen, mert a törvény szerint főállású településvezetők nem vehetnek fel több helyről fizetést.

A kormányhivatal válaszában megerősítette, hogy egy polgármester „egyéb, munkavégzésre irányuló jogviszonyt nem létesíthet, más kereső foglalkozást nem folytathat, nem lehet gazdasági társaság személyesen közreműködő tagja”, majd hozzátették, hogy „a fennálló helyzet tisztázása érdekében információkéréssel élt a kormányhivatal”. Az nem derült ki, hogy a kormányhivatal kitől kér további információkat.

Bodrozsán Alexandra, a Momentum kecskeméti országgyűlési képviselőjelöltje Facebook-oldalán úgy fogalmazott, a polgármester a „lemondását firtató” kérdésére azt válaszolta, „nincs tudomása összeférhetetlenség fennállásáról”, ehhez pedig hozzátette, neki „szívügye Kecskemét, a város jövőjét jelentő egyetem, és annak fejlesztése”, ami neki „nem egy kampányfeladat” és „nem is felvett szerep”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik