Kovács Tamás / MTI
Közélet

Adatigényléssel kértek információkat a Rogán-após cégének adott pályázati 2,2 milliárdról

Közérdekű adatigénylésben fordult az Átlátszó az Agrárminisztériumhoz, hogy megismerjék a részleteit annak a projektnek, amelyre a Rogán Antal apósának érdekeltségébe került Ductus Kft. 2,232 milliárd forintos, európai uniós finanszírozású forrást kapott.

A lapnak azért kellett adatigénylést küldenie, mert az erre a célra szolgáló kormányzati honlapon minimális információ található a pályázatról. Hiába vannak a szájton a támogatott projektek keresőjében erre szolgáló fülek, a Ductus projektjét nézve nem található semmi a projekt összefoglalásáról, a szerződés és a projektvégrehajtás adatairól, vagy éppen a kifizetésekről. Az Átlátszó korábban e-mailben érdeklődött a vállalkozás ügyvezetőjénél a projekttel kapcsolatban, ám ő lényegében megtagadta a válaszadást. A programról annyit lehet tudni, hogy támogatott mezőgazdasági szaktanácsadásra szolgál, a pénz arra szolgál, hogy annak a terhére kedvezményes szaktanácsadást nyújtsanak gazdáknak. A jóárasítás mértéke akár 90 vagy 100 százalékos is lehet.  A komolyan leakciózott szolgáltatások után járó, az uniós eredetű forrásokból kipótolt díj természetesen már a Ductus Kft.-é lehet. Emellett az összes pénz akár 20 százalékát költségekre is el lehet számolni a felhívás alapján.

Rogán Antal új feleségének, Rogán Barbarának az apja hétszázötvenezer forintért szerezte meg a mezőgazdasági szaktanácsadó vállalkozás negyedét, ami nem sokkal korábban 2,232 milliárd forintot kapott mezőgazdasági szaktanácsadásra az uniós finanszírozású vidékfejlesztési programból.

Korábban a 444.hu cikke alapján mi is beszámoltunk róla, hogy pár héttel Rogán Antal harmadik esküvője előtt, 2020. november 20-án a miniszter új feleségének családja adásvételi szerződést írt alá arról, hogy földeket vásárol Északkelet-Magyarországon, ehhez pedig az állami Budapest Bank kölcsönét vették volna igénybe. A tranzakcióról egy nyilvános szerződés is elérhető Tardona honlapján.

Rogán Antal a Magyar Nemzetnek a minap azt nyilatkozta:

Sem a feleségem, sem a családja nem kívánnak közszereplők lenni, nem is szeretnének kiállni a nyilvánosság elé, de a megjelent hamis cikkek kapcsán a család megtette a szükséges jogi lépéseket, ami természetesen nem megy egyik napról a másikra.

Pénteken azonban Barna Izabella az Átlátszónak azt mondta:

Én csak annyit tudok, hogy van közöttünk egy adásvételi szerződés, és amit még meg kell csinálniuk, annak teljesülnie kell.

A szerződést tavaly novemberben összesen 1022 hektár Borsod megyei földbirtok adásvételéről kötötték, míg Rogán Barbara és szülei a szerződésben a vásárlók között, Barna Izabella az eladók közt szerepel.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.