Közélet

Így állnak a szomszédaink vírusügyben

Az MTI segítségével körbenéztünk, hogy állnak aktuálisan a járvány elleni védekezéssel a környező országok.

Szerbia

A szerb kormány tovább korlátozza a vendéglátóhelyek és üzletek nyitvatartását a koronavírus-járvány megfékezése érdekében, így jövő keddtől az élelmiszerüzleteken, gyógyszertárakon és benzinkutakon kívül mindennek be kell zárnia 18 óráig.

Ezen felül kötelezővé teszik a maszkviselést szabadtéren is, öt főben korlátozzák a szabadtéri és nyilvános zárt téri rendezvényeken részt vevők számát, és szigorúbban ellenőrzik a karanténra kötelezetteket. A regisztrált fertőzöttek száma szombatra Szerbiában 6254-gyel 110 301-re, Koszovóban 855-tel 32 877-re, Észak-Macedóniában 1237-tel 52 482-re, Montenegróban 502-vel 30 079-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 1237-tel 77 981-re emelkedett. A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában harminccal 1140-re, Koszovóban tizeneggyel 885-re, Észak-Macedóniában harminckilenccel 1462-re, Montenegróban kilenccel 429-re, Bosznia-Hercegovinában pedig ötvenhattal 2210-re nőtt.

Szlovénia

A szlovén kormány szombaton egy héttel meghosszabbította a koronavírus-járvány megfékezését szolgáló intézkedéseket – jelentette a közszolgálati televízió.

Az országban szinte teljesen leállt az élet. Minden összejövetel tilos. Éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, és továbbra is kötelező a maszk viselése mindenütt. Zárva tartanak az óvodák és az oktatási intézmények, a tanítás távoktatás formájában folyik. Leállt a közösségi közlekedés, valamint bezárt minden üzlet az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták kivételével.

A szlovén kormány a járványügyi adatok tükrében hetente vizsgálja felül az intézkedéseket, és dönt enyhítésükről vagy meghosszabbításukról. A kabinet szerint a járvány második hulláma már tetőzött Szlovéniában, és mérsékelt derűlátásának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy hamarosan csökkenhet a kórházi kezelésre szoruló, és a járvány következtében elhunyt betegek száma. Ez lehetővé tenné azt, hogy december utolsó előtti hetében már enyhíteni tudjanak a korlátozásokon – hangoztatták.

Janez Jansa kormányfő, péntek este Twitter-oldalán közölte: az illetékes minisztériumok feladatul kapták, hogy legkésőbb december 5-éig készüljenek elő a lakosság önkéntes, tömeges antitest-tesztelésére, hogy kiszűrjék azokat a tünetmentes vírushordozókat, akik nem is sejtik, hogy fertőzöttek lehetnek. A kormány által szombaton közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 1690-nel 64 270-re nőtt a fertőzöttek száma. Harmincegy beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 1026-ra emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1219-en vannak kórházban, közülük 197-et ápolnak intenzív osztályon.

Horvátország

A szomszédos Horvátországban az elmúlt egy nap alatt rekordszámú, 3573 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 100 410-et. Az elmúlt napon 47 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi áldozatainak száma ezzel 1304-re emelkedett. Kórházban 1981 beteget ápolnak, közülük 213-an vannak lélegeztetőgépen.

Horvátország újabb szigorításokat léptet életbe. Szombat éjféltől a nyilvános összejöveteleken ötven helyett legfeljebb 25-en, esküvőkön legfeljebb 15-en, temetéseken legfeljebb 25-en, más magánjellegű rendezvényeken pedig legfeljebb tízen vehetnek részt. A sporteseményeket továbbra is nézők nélkül lehet csak megrendezni. Éjfél helyett 22 órától reggel hat óráig tilos lesz szeszes italt árulni. Az éjszakai szórakozóhelyeknek be kell zárniuk, a kávézók és éttermek pedig a korábbi 24 óra helyett csak 22 óráig tarthatnak nyitva.

Ausztria

Pozitív lett Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományfőnök koronavírus-tesztje – közölte szombaton az osztrák szociáldemokrata helyi elöljáró hivatala. Doskozil „a körülményekhez képest jól van”, csak enyhébb tünetei vannak – írták a közleményben. A hatósági előírásoknak megfelelően otthonában fog tartózkodni, és ott folytatja munkáját. Az elöljáró korábban önkéntes karanténba vonult, miután munkatársainak körében többen megfertőződtek. Koronavírus-tesztnek vetette alá magát, amely először negatív lett. A második PCR-teszt azonban pozitív eredménnyel zárult.

Doskozil ismételten arra szólította fel a burgenlandiakat, hogy tekintettel a fertőzések magas számára Ausztriában, minden járványügyi előírást szigorúan tartsanak be, és kerüljék a személyes találkozásokat. Mint írta, az ő esete is azt mutatja, hogy még a szigorú biztonsági óvintézkedések mellett is meg lehet fertőződni.

Lengyelország

Lengyelországban a karácsony előtti időszakban enyhítenek a kiskereskedelemre elrendelt korlátozásokon, szigorú higiéniai előírások betartása mellett november 28-tól ismét kinyithatnak a bevásárlóközpontok – jelentette be Mateusz Morawiecki miniszterelnök szombaton Varsóban.

Morawiecki hangsúlyozta, hogy munkahelyek százezreinek megmentéséről is szó van. A kormány november elején elrendelte az összes üzlet bezárását a bevásárlóközpontokban. Kivételt képeztek ez alól az élelmiszerüzletek, drogériák és gyógyszertárak. Az éttermek, bárok, edzőtermek és kulturális létesítmények azonban változatlanul zárva maradnak. Az összes iskolára érvényes távoktatást a karácsonyi ünnepekig meghosszabbítják. A téli iskolai szünetet, amely vajdaságonként eltérő, országosan egységesen január 4-17. között tartják. A kormányfő felhívta a lakosságot, hogy a karácsonyt a legszűkebb családi körben ünnepeljék, és tartózkodjanak az utazásoktól.

Lengyelországban a regisztrált új koronavírus-fertőzöttek száma az utóbbi időben stabilizálódott. Az egészségügyi minisztérium szombaton 24 213 pozitív tesztről számolt be az elmúlt 24 órában a mintegy 38 milliós országban. Az elhunytak száma ugyanebben az időszakban 574 volt. A kormány közölte, hogy amennyiben egy héten belül a napi növekmény átlaga 27 000 és 29 000 között lesz, elkerülhetetlenné válik az országos karantén és szigorú korlátozások elrendelése.

Ukrajna

Tovább gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, egymásután három nap döntve meg a korábbi csúcsot, szombatra ismét több mint 14 500 új beteget regisztráltak egy nap alatt, a járvány kezdete óta igazolt fertőzöttek száma átlépte a 600 ezret, az aktív betegeké pedig megközelítette a 320 ezret.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napon az előző napi csúcsot is meghaladó, 14 580 esettel 612 665-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig újabb 215 áldozattal 10 813-ra emelkedett a mintegy 42 és fél milliós országban. Eddig 282 313-an gyógyultak meg, viszont az aktív betegek száma 319 539-re emelkedett. Az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban 1200 fölötti új beteget jegyeztek fel előző nap, velük együtt eddig már több mint 57 800 fertőzöttet igazoltak Kijevben, az elhunytak száma pedig 29 újabb áldozattal 1109-re nőtt. Az elmúlt napon is sok, 1761 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján úgy vélekedett, hogy az egy héttel ezelőtt bevezetett úgynevezett hétvégi karantén hatása leghamarabb két hét elteltével lesz érzékelhető. Utalt arra, hogy számos helyen nem tartották be a zárlatot, a múlt hét végén több intézménynél rendőri intézkedésre volt szükség. A hétvégi karantén azt jelenti, hogy szombaton és vasárnap az élelmiszerboltokon, a gyógyszertárakon és a közösségi közlekedési eszközökön kívül semmi sem működhet, a vendéglátó egységek csak elvitelre dolgozhatnak.

Életbe lépett közben az a jogszabály, amely alapján mostantól helyszíni bírság szabható ki azokra, akik nem viselnek az orrot és a szájat is eltakaró védőmaszkot a zárt nyilvános helyeken – köztük az élelmiszerboltokban és a sportlétesítményekben –, illetve a közösségi közlekedési eszközökön. Ihor Klimenko országos rendőrfőnök sajtóközleményében előrebocsátotta, hogy a rendőrök előbb szóban kérik a szabály betartását, és csak azokat büntetik meg, akik a figyelmeztetés ellenére sem hajlandók felvenni a maszkot. A rendőrökön kívül egyébként a különböző egészségügyi felügyelőhatóságok képviselői is bírságolhatnak.

MTI-összeállítás

Kiemelt kép: A koronavírus-fertőzöttek ápolására ideiglenes kórházat rendeznek be az északkelet-lengyelországi Szczytnóban 2020. november 20-án. MTI/PAP/Tomasz Waszczuk 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik