Közélet

Nem egészen magától távozott Karácsony helyettese

Sokakat meglepett Dorosz Dávid lemondása, a főpolgármester-helyettes körül azonban már egy ideje fogyott a levegő a városházán.

A lemondás szokatlan módját választotta Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes. Csütörtök este tett közzé Facebook-oldalán egy Karácsony Gergelynek címzett levelet, amelyre ő néhány perc múlva reagált is, azaz nem lehet azt mondani, hogy váratlanul érte a főpolgármestert a bejelentés. Többen viszont meglepődtek rajta a városházán és a kerületi polgármesterek közül is. Azonban a meglepettség csak az időzítésre vonatkozik, mert az régóta tudott volt, hogy a párbeszédes főpolgármester-helyettes körül fogy a levegő.

Azt nem lehet mondani, hogy Gyurcsány lőtte ki vagy Kiss Ambrusék. Egy általános rossz hangulat kezdett kialakulni körülötte

–  mondta egy kerületi polgármester, utalva két teóriára, ami előkerült Dorosz távozásával kapcsolatban.

Új feladat

A kormány mindent megtesz, hogy ellehetetlenítse a főváros munkáját, így a következő időszakban minden energiámmal a kormányváltásért dolgozva szeretném szolgálni a budapestieket és Magyarországot

– indokolta Dorosz Dávid a távozását.

A főpolgármester-helyettes pártja elnökségi tagjaként arra kapott felkérést az ősszel, hogy az országgyűlési választási felkészülés vezetője legyen. Ez azt is jelenti, hogy ha Szabó Tímea lesz a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, akkor Dorosz kampányfőnökként segíti majd az előválasztáson. A másik társelnök, Karácsony jelenleg hivatalosan azon az állásponton van, hogy nem vállalja a jelöltséget, de több munkatársa is azt mondta, hogy ez nem végleges, a főpolgármester lebegteti az indulását. A Párbeszéddel szövetséges MSZP kapacitálja Karácsonyt, a DK-t viszont nem zavarná, ha csak Budapest vezetésére koncentrálna, tehát a főpolgármester fontos ütőkártya a két párt versengésében is.

Dorosznak mindenesetre az sem lenne idegen, ha ismét Karácsony mellett kellene dolgoznia, mert az önkormányzati választás előtt is ott volt a kampányfőnök, Gál. J. Zoltán mellett. Több forrásunk megemlítette, Doroszt motiválja, hogy a Párbeszédben egyedül tölthetné be ezt a posztot.

Dávid egy harmincas éveiben járó politikus, akinek még nagy tervei vannak. Főpolgármester-helyettesekre kevesen szoktak emlékezni, szerintem jól mérte fel, hogy több mozgástere lesz, ha vált

– értékelte a helyzetet egy városházi forrásunk. Abban viszont már többen kételkednek, hogy Dorosz anélkül döntött volna a lemondásról, hogy nyomást helyeztek rá a Városházán.

Dorosz Dávid és Szabó Tímea. Fotó: Marjai János /24.hu

Az ötök

Dávid azt a tiszteletreméltó döntést hozta, hogy a pozíció és tisztség helyett a munkát választja, hogy a Párbeszédet, illetve a közös ellenzéket segítve kizárólag a kormányváltásért dolgozik

– írta Karácsony Gergely Dorosz lemondólevelére válaszul.

A főpolgármester azóta javított a bejegyzésen, úgy módosította, hogy Dorosz nem „a munkát”, hanem „azt a munkát” választja, de addigra többen maliciózus kiszólásnak találták ezt. Ugyanis Dorosz munkamorálja sokak szerint kívánnivalókat hagyott maga után, erről a Direkt36 is írt a Karácsony-korszak első évéről szóló cikkében. Felidézték, „előfordult például, hogy a kampánystáb ülésén Dorosz a saját készülő könyvének a borítójával volt elfoglalva, nem pedig azzal, hogy mi történik a megbeszélésen”. Más esetben pedig elakadtak vagy lassan haladtak a hozzá tartozó ügyek.

Ezt mutathatja az is, ami a legtöbb forrásunk szerint Dorosz távozásának valós okává vált:

egyre több területet vontak el tőle, és ha el is indított valamit, általában nem kapott hozzá forrást.

Az utolsó csepp a pohárban a szervezeti és működési szabályzat legújabb módosítása lehetett, amiről hamarosan a főpolgármester dönthet, mivel a veszélyhelyzet alatt nem tartanak közgyűlést. Azonban úgy tudjuk, a frakciók támogatják, így életbe lép a változtatás, ami tovább szűkítette volna Dorosz mozgásterét.

Doroszt klímavédelmi és fejlesztési főpolgármester-helyettessé választották az őszi ellenzéki siker után, ezzel ő lett Karácsony öt helyettese közül az egyik. Világos volt, hogy a rekordszámú helyettest leginkább az indokolta, hogy a kampányba energiát és erőforrást pakoló pártok mind benyújtották a számlát.

Az MSZP Tüttő Katát delegálta, aki elbukta a polgármesterválasztást az V. kerületben. Annak ellenére lett Karácsony befolyásos, városüzemeltetési helyettese, hogy a főpolgármester egy kiszivárgott hangfelvételen azt mondta:

ezt én is nagyon benéztem, abban az értelemben, hogy én nem tudtam, hogy a Leisztingernek vannak ezek az ügyei az V. kerületben.

Karácsony arra utalt, hogy az MSZP-s politikus Leisztenger Tamás oligarcha élettársa volt. Emiatt egyébként jelenleg is áll a bál, mert az MSZP-s helyettes alá rendelt BKV tenderén egy Leisztengerhez köthető cég lett a befutó. Tüttő pénteken felkérte a BKV felügyelőbizottságát, hogy a közbeszerzési eljárás szabályszerűségét soron kívül vizsgálják meg.

A DK-s Gy. Németh Erzsébetről sem a legpozitívabban beszélt Karácsony ugyanezen a felvételen. „Az a veszély nem fenyeget, hogy a XVII. kerületben Gy. Németh Erzsébet megnyeri a választást” – fogalmazott Karácsony, aki aztán a humán ügyeket bízta Gy. Némethre a városházán.

Kerpel-Fronius Gábort a leggyengébb helyettesnek emlegették, és arról beszéltek a városházi folyosókon, hogy a dörzsöltebb pártok úgy alakították az osztozkodást, hogy Momentumhoz kerüljenek a kevésbé fajsúlyos, kevés pénz felett diszponáló területek. Kerpel-Fronius viszont bedolgozta magát néhány fontosabb projektbe.

A másik két helyettest azért választották meg, hogy a főpolgármesternek is legyenek szövetségesei a helyettesei között. A költségvetésért felelős Kiss Ambrus a pártokon kívüli világból jött (bár korábban az MSZP-s Kiss Péter alatt dolgozott a kancellárián), ő a 2010 előtt szintén a Miniszterelnöki Hivatalban dolgozó Tordai Csaba jogi főtanácsadóval alkot erős duót. Utóbbit emlegetik úgy, mint aki átlátja a szervezetet és a városháza működését, így formális pozíciójánál jóval nagyobb súlya van a háttérben.

Tordainál ott a pecsét, Kiss Ambrusnál pedig a kassza, tehát az ő szövetségük komoly erőközpont a városházán. És a hírek szerint ennek az erőközpontnak nem volt jó kapcsolata az ötödik helyettessel, Karácsony régi barátjával, az LMP-s idők óta mellette levő Dorosz Dáviddal.

Fotó: Marjai János /24.hu

Elfogy a levegő

A klímavédelem Karácsony programjának hangsúlyos eleme, a fejlesztések felügyelete pedig – ha van rájuk pénz –, akkor hálás feladat egy politikusnak. Azonban a járványhelyzet és a kormány harca Karácsony ellen lényegében kiürítette a fejlesztési büdzsét.

Amikor elkezdtük a munkát, tudtuk, hogy küzdelmes lesz. Számítottunk rá, hogy a kormány negédes szavak és mosolyok álcája mögött valójában gátolni, akadályozni fogja, hogy Budapest a választott útján fejlődhessen. Az elmúlt egy évben így is néhány illúziónkat elvesztettük, a kormány nem csak gáncsol, de a kivéreztetés és ellehetetlenítés politikáját folytatja velünk szemben. Ilyen körülmények között még büszkébbek lehetünk az elért eredményekre

– ismerte el lemondásában Dorosz is, hogy nem volt fáklyás menet a fejlesztésekért felelnie az elmúlt egy évben.

A fejlesztések kezelése azonban ki is csúszott a kezéből, azok fokozatosan Kiss Ambrushoz kerültek át, mert a költségvetés komoly átrendezése miatt neki volt erre leginkább rálátása, és a kormánnyal közös közfejlesztésitanács-üléseken is ő egyeztetett ezekről.

A klímavédelem szintén átkerült lassan máshova: létrejött a klímavédelmi főosztály Ámon Adával az élen, amit a már említett szmsz-módosítás valódi potenciállal is felruház, és ugyanez Kerpel-Froniushoz is delegál projekteket erről a területről. Illetve Bardóczi Sándor főtájépítész is ezen a területen mozog. Dorosz még az ősszel is próbált klímavédelmi projektekkel házalni Kiss Ambrusnál, azonban legtöbbször lepattant. A helyzet odáig fajult, hogy a városházán már azzal kezdtek viccelődni, Dorosz csak az ivókutakért felelős helyettese lesz lassan Karácsonynak.

Igaz, a BKK is Dorosz által tartozik, azonban mint ahogy a Direkt36 is megírta, „cégen belüli informális beszélgetésekben is előkerült, hogy papíron ugyan Dorosz a BKK gazdája, de nem ő menedzseli valójában”. Dorosz helyére nem választanak új helyettest – ezt hivatalosan pénzügyi okokkal magyarázták –, a feladatait szétosztják, bár azok mint látszik, nagyrészt már szétosztódtak egyébként is. A klímavédelem megy a klímavédelmi főosztályra és Kerpel-Froniushoz, a fejlesztések Kiss Ambrushoz, a közlekedési ügyek pedig Balogh Samunál, Karácsony kabinetfőnökénél landolnak, aki egyébként is foglalkozott hasonló ügyekkel.

Karácsony komoly átalakításokra készül Budapest nehéz helyzete miatt
Önmagán igyekszik spórolni a főváros a cégstruktúrája átalakításával. Megtudtuk azt is, ki vezetheti januártól a BKK-t.

Nem mindig Gyurcsány a válasz

Azt ugyanakkor többen is jelezték, Dorosz távozása nem magyarázható egyszerűen azzal, hogy kifúrták volna. Bár hatásköreinek megnyirbálása nyomást helyezett rá, hogy távozzon, Karácsony sokáig védte párttársát, azonban a Városházán egyre jobban elszigetelődött. Ennek okairól konkrétumokat egyelőre senki nem volt hajlandó elárulni, leginkább azt emlegették, hogy elakadtak nála ügyek, de ez nem egyedülálló, a nagy bürokrácia egyébként is lassan forog.

Gyurcsány Ferenc neve pedig azért került elő, mert a DK és az MSZP közötti különmeccs valóban zajlik Budapesten. Karácsony egyik szövetségesének kilövése így a főpolgármester és a vele szövetséges MSZP pozícióit is rontja. Ez a magyarázat viszont ott bicsaklik el, hogy a fent leírtak szerint Dorosz egyébként is eljelentéktelenedett, egy párbeszédes pedig így is marad a Városházán, méghozzá a legfontosabb, a főpolgármesteri székben.

Kerestük telefonon és SMS-ben is Dorosz Dávidot, hogy kérdezzük a lemondásáról, azonban a városháza sajtóosztályához irányított minket. Akik beszéltek vele lemondása óta, úgy látják, nem sértetten távozott, de jól mérte fel az erőviszonyokat, és ennek fényében helyesen döntött.

Kiemelt kép: Marjai János /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik