Közélet

Önmaga jelöltjeként indul kamarai elnöknek az IM volt miniszteri biztosa

Semmiből felbukkanó jelöltek küzdenek egymással a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara (MISZK) elnöki posztjáért – írja az Átlátszó.

A választási küzdelem félidejében Szekér Judit volt igazságügyi miniszteri biztos vezet Schváb Zoltán, a fejlesztési minisztérium exállamtitkára előtt. A két jelöltben közös: kamarai felelősségvállalási múlttal nemigen rendelkeznek. A versengésben harmadik helyre szorult Trenka Gyula, aki most is a kamara közgazdasági tagozatának elnöke.

A bírósági eljárásokban speciális feladatokat ellátó — például az egyes szakkérdésekben kevésbé járatos bírákat tájoló szakvéleményeket készítő — igazságügyi szakértők kamarája, a MISZK szeptember 28-án tartja a tisztújítást, az ajánlások fordulója a napokban zárult le. A korábbi elnök nem indult, így a verseny a fenti három résztvevő között dől el.

Különösen érdekes, hogyan került a versenybe Szekér Judit, aki alig néhány hete lett igazságügyi szakértő.

A tagság körében Szekérrel kapcsolatos legnagyobb félelem, hogy most is úgy küldik az igazságügyi szakértői kamara NER-esítésére. Egyikük szerint megvan a veszélye annak, hogy — hiába söpörte el a koronavírus-járvány az év elején a bírói hatalmi ág letörésének felvezetésére szolgáló nemzeti konzultációt — kormánykörök lopakodó úton próbálják a befolyásuk alá vonni az igazságszolgáltatási rendszer eddig viszonylag független részelemeit – írta az Átlátszó.

A MISZK-ért folyó harc egyik tétje a szervezet jelentős, százmillió forintos nagyságrendű vagyona volna. A 2018-as beszámoló alapján kamarának jelenleg körülbelül kétszázmillió forintnyi saját tőkéje lehet.

A kamara sorsáért aggódók külön kiemelik, hogy sem Schváb, sem Szekér sem rendelkezik jelentősebb múlttal a szervezet életében. Schváb ugyan 2005 óta igazságügyi szakértő, de a MISZK honlapján elérhető dokumentumokból úgy tűnik, egyik szakterületéhez tartozó szakmai tagozatban sem vállalt tisztséget, sőt, tagozati ülések jelenléti ívein sem található meg a neve. Az egyik szakértő szerint „még az életben nem látták tagozati ülésen, azt sem tudják, hogy szakértőként működik-e vagy sem.”

Szekér alig pár hónapja lett igazságügyi szakértő. Szakterületet is érezhetően választástechnikai fókusszal választott: a titokszakértői területre jelentkezett be, amelynek minden korábbi tagja kikopott már, így jelenleg ő a tagozat egyetlen tagja.

Szekér így a titokvédelmi szakmai tagozat egyszemélyes ülésén választotta meg önnönmagát a tagozat küldöttjelöltjének, majd levezető elnökként, jegyzőkönyvvezetőként és kétszer hitelesítőként szignálta a jelölésről szóló abszurd iratot.

Noha neki NSZKK-főigazgatóhelyettesként némi rálátása biztosan van a területre, de a szervezet aktuális ügyes-bajos dolgaira annál kevésbé: úgy mondják, küldöttgyűlésen például még nem tette tiszteletét soha, “külsős” meghívottként sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik