Közélet koronavírus

A sátándobáló köveket is fertőtleníteni kell a járvány miatt Szaúd-Arábiában

A koronavírus-járvány miatt fertőtlenítik Szaúd-Arábiában azokat a köveket, amelyekkel a mekkai zarándoklat során a hívők rituálisan megdobálják Minában a sátánt jelképező oszlopokat – adta hírül kedden az AP amerikai hírügynökség.

A sivatagi királyság hétfőn tette közzé iránymutatásait a zarándoklat szabályozásáról, hogy amennyire csak lehet, gátat vessen a járvány terjedésének. A rendelkezések szerint a zarándokok csakis palackozott szentelt vizet ihatnak, amely kizárólag a mekkai Zamzam kútból származik, nem érinthetik meg a Kába követ, maszkot kell viselniük, és tartaniuk kell egymástól a védőtávolságot, emellett pedig minden zarándoknak vinnie kell saját imaszőnyeget.

Tavaly mintegy 2,5 millió muszlim vett részt az eseményen, az idén azonban csak nagyon korlátozott számúnak adatik meg a zarándoklat, amely július végén lesz. Külföldről senki sem érkezhet a rituáléra, Szaúd-Arábiában élő külföldi állampolgárok ugyanakkor teljesíthetik vallási kötelezettségüket, miszerint minden muzulmán életében legalább egyszer el kell, hogy zarándokoljon Mekkába. A zarándokkvótából 70 százalék az övék, míg szaúdi állampolgároké a fennmaradó 30 százalék. Utóbbiak körében jutalomként előnyt élveznek a beválogatásnál az egészségügyi dolgozók, akik felépültek a koronavírus-fertőzésből.

Megkötés, hogy szaúdiak esetében kizárólag 20 és 65 év közötti, krónikus betegségben nem szenvedők jelentkezhetnek e hét péntekig a zarándoklatra, a külföldi állampolgároknál 50 év a felső korhatár. Ismétlési lehetőség az idén nincs, ugyanis feltétel az is, hogy az illető még egyszer sem teljesítette a zarándoklatot.

A 33 milliós Szaúd-Arábiában eddig 213 ezer koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, a Covid-19 betegségbe közel kétezren haltak bele.

Kiemelt kép: muszlim zarándokok a sátánt jelképező oszlop mellett. Fotó: HALIL SAGIRKAYA/ANADOLU AGENCY/ANADOLU AGENCY VIA AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik