Közélet

Mészáros Lőrinc nagyot kaszált a rászorulók nyaraltatásán

Merthogy a Hunguest Hotels Zrt. jól keresett az Erzsébet-program szociális üdültetésein.

Az Erzsébet-program elmúlt nyolc évében másfél millió ember jutott ebben a keretben pihenési lehetőséghez. A nyaraló családok, a nyugdíjasok és a gyerekek mellett van még egy nyertese az Erzsébet-programnak: Orbán Viktor miniszterelnök barátja, Mészáros Lőrinc, akinek a program évről évre hatalmas megrendeléseket jelent.

  • Építőipari megbízásokat: Mészárosék Fejér B.Á.L Zrt. nevű családi cége és a Szabadics Zoltán tulajdonában lévő Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt. konzorciuma összesen 21,58 milliárd forintért újítja fel a zánkai és fonyódligeti Erzsébet-táborokat. A méretes állami beruházás azért is érdekes, mert a táborok már nincsenek állami tulajdonban: a kormány úgy ajándékozta el a 17,5 milliárd forint forgalmi értékű komplexumokat a Szeged–Csanádi Egyházmegyéhez közeli Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványnak, hogy az alapítvány 15 év után akár el is adhatja azokat. Ellenben sem a forgalmi értéket, sem a felújításra költött tízmilliárdokat nem kell megtéríteniük.
  • Turisztikai munkákat: a nagyrészt állami térítésű üdültetéséből is jelentős megbízásokhoz jutott a miniszterelnök barátja, az Erzsébet-programban résztvevő szálláshelyek jelentős része – a Hvg.hu szerint tavaly az 55 szálláshely közül 15 – a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels Zrt.-é.

Míg az építési megbízásoknál a közbeszerzések nyilvánossága miatt könnyebb információkhoz jutni az ellentételezésről, az üdültetés esetében nehezebb tiszta képet alkotni, hogy kinél mennyit költött az állam. Az Erzsébet-programban a szociális üdültetés pénzügyi alapját az Erzsébet-utalványcsalád forgalmazásának pénzügyi eredményei biztosították, ebből a pénzből fizették azokat a szálláshely-szolgáltatókat, amelyek leszerződtek a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvánnyal (MNÜA). A kedvezményes üdülésre nagycsaládosok, nyugdíjasok, fogyatékossággal élők és fogyatékossággal élő gyereket nevelő családok pályázhatnak. Aki nyer, az az üdülési támogatást a következő év végéig használhatja fel a programmal együttműködő szálláshelyeken. A nyaralóknak jellemzően néhány tízezer forintot kellett fizetniük, a fennmaradó részt a MNÜA téríti meg a szálláshelyeknek.

Annyi már a program kezdetén is látható volt, hogy az állammal leszerződni jó üzlet lesz, hiszen az üdülőhelyek úgy jutnak garantált számú vendéghez, hogy még reklámra sem kell költeniük. A Hvg.hu szerint tavaly voltak olyan hotelek, amelyek az utcától betévedő vendégeket nem is fogadták, kizárólag az Erzsébet-programmal érkezőkkel foglalkoztak. Így tett a program keretében nagycsaládosokat fogadó balatonvilágosi Club Aliga és a keszthelyi Hullám Szálló is – a szállodai állapotokról olvasóink panaszai alapján számoltunk be:

Olyan lepusztult volt a Club Aliga, hogy hazamentek a nagycsaládos üdülésről
A szállodaigazgató visszautasítja, hogy áldatlan állapotok lennének, telt ház van.

Mindkét szálláshely a NER kedvenc nagyvállalkozójának termelte a pénzt, a Hullámot és a Club Aligát is a Hunguest Hotels üzemeltette. A Hvg.hu tudta meg, hogy a két, kifejezetten az Erzsébet-program vendégeit fogadó szálloda összesen 490 millió forinthoz jutott a program keretében. Mindez azonban csak egy része annak a summának, amit a Hunguest Hotels tett zsebre tavaly az Erzsébet-programban való részvételével.

A társaság múlt évre vonatkozó mérlegének kiegészítő mellékletében az áll, hogy a szállodáik többségében 2019-ben is folytatódott a 2017 óta tartó szociális üdültetési program, amelynek keretében nyugdíjas, fogyatékkal élő és nagycsaládos vendégek 3 és 4 éjszakás üdülési csomagokra szereztek jogosultságot. Azt írják, hogy

a program lebonyolításához kapcsolódóan 2019. évben 1,2 milliárd forintot meghaladó árbevételt realizáltunk.

A kiegészítő mellékletben van még egy árulkodó mondat:

Társaságunk Erzsébet-programban való részvétele 2019. év végén lezárult.

Ez alátámasztja a Népszava értesüléseit, miszerint az idősek szociális üdültetése lassan elhal, erre utal, hogy míg az idén összesen 6500 nyugdíjas kap támogatást az üdüléséhez az Erzsébet-program keretében, tavaly még majdnem 60 ezer nyertes foglalhatott kedvezményesen szállást. Az Erzsébet-utalványok forgalmazása 2019. január elsejétől megszűnt, így az alapítványnak nincs bevétele, megszűnik az a törvényi kötelezettsége is, hogy megszervezze ezeket a programokat.

A Hunguest Hotels tavaly erős évet zárt: magyarországi eredményeik 2,3 milliárd forinttal 19,7 milliárd forintra nőttek, a külföldi értékesítéseik szűk egymilliárd forinttal ugrottak meg.

A társaság belföldi bevételeinek nagyjából 6 százaléka származott az Erzsébet-programból.

A szállodalánc 26,8 milliárd forintos összesített forgalma mellett 3,1 milliárd forintos adózott eredményt könyvelhetett el, ezt az eredménytartalékba helyezték.

A Hunguest Hotelshez tartozik az az állami milliárdokból felépített, majd Mészárosnak eladott egerszalóki Saliris Resort is, amely nem kér a tb-kártyás betegekből. A Nemzeti Egészségügyi Alapkezelő Központ februárban frissített adatbázisa szerint azóta sem gondolták meg magukat.

Potom pénzért vett az államtól gyógyfürdőt Mészáros Lőrinc, de a tb-kártyás betegekből nem kér
A felcsúti milliárdos a beutalóval érkező, beteg embereket nem fogadja egerszalóki gyógyfürdőjében, üzletpolitikai megfontolásból.

Kiemelt kép: Bielik István /24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik