Közélet koronavírus

Publicus: A többség szerint a kormány a politikai érdekeinek megfelelően alakítja a járványstatisztikákat

Míg márciusban az emberek 76 százaléka vette biztosra, hogy intenzív járvánnyal kell majd szembenéznie Magyarországnak, májusban már csak a negyedük gondolta ezt — derül ki a Publicus Intézet felméréséből, amit a Népszava megrendelésére készített.

A felmérés eredményei szerint a polgároknak csak 58 százaléka tippeli azt, hogy Magyarországot eléri a járvány második hulláma, és mindössze 25 százalékuk számol azzal, hogy vélhetően megfertőződik.

Az is kiderült, hogy mára az emberek érdemi többsége sokkal nagyobb kárnak tartja a gazdasági recessziót, mint azt, ha sok ember súlyosan megbetegszik, esetleg meghal. A veszély ideiglenese múltával már az emberek 49 százaléka úgy gondolja, hogy a kabinet nincs a helyzet magaslatán a koronavírus-veszély kezelésében, ez az arány márciusban még 41 százalék volt. Mintegy 60 százalék úgy gondolja, hogy a kabinet a járványra hivatkozva bevezetett rendkívüli jogrendet arra használta, hogy amit nem sikerült eddig különböző ügyekben véghez vinnie, azt most megtegye. Az emberek majdnem 60 százaléka gondolja úgy, hogy a kormány a politikai érdekeinek megfelelően befolyásolja/alakítja a járvánnyal kapcsolatos statisztikákat — ismerteti az eredményeket a Népszava.

Kiemelt kép: MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik