Közélet koronavírus

Novák Katalin öt pontban ismertette a családvédelmi akciótervet

A koronavírus-járvány minden családot érint, aggódunk szeretteinkért, családtagjainkért, egészségükért, és nehéz az a helyzet, hogy a nagyszülőkről fizikai értelemben le kellett mondanunk, nélkülözni kell a segítségüket, mondta szerdai sajtótájékoztatóján Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

A politikus arról beszélt, a gyerekek nem járnak hetek óta óvodába, iskolába, sőt egyetemre sem, és sok szülőnek velük kell tanulnia, foglalkozniuk kell velük, miközben ott van a munka is, amiről nem lenne jó lemondani. Egyszerre kell helytállni a családban, a munkahelyen is, tette hozzá.

Ez nem egy könnyű helyzet egyikünk számára sem. 2010 óta dolgozik azon a kormány, hogy könnyebb legyen Magyarországon gyermeket vállalni, családot alapítani. Sok család mostanra fellélegezhetett, igénybe vehették a segítségeket, talán valami megtakarítást is félre tudtak tenni és a demográfiai adatokból is az látszik, hogy ilyen értelembe is meglett az eredménye a családpolitikának

– fogalmazott.

Novák Katalin tájékoztatott, az elmúlt hónapokban négy évtizede nem látott csúcson volt a házasságkötések száma, 1200-zal több kisbaba született, mint egy évvel korábban, egyre többen mondták ki a boldogító igent. Szeretnék, ha ez a folyamat a járvány ellenére is folytatódna.

Azon dolgoznak, hogy minél jobb és könnyebb legyen gyermeket vállalni, és gondolnak a családokra most is.

Ezért öt pontban foglalta össze, milyen döntések születtek a családvédelem tekintetében.

A családtámogatásokat megvédik

Most, amikor ilyen nehéz a helyzet és gazdaságilag nem felemelkedő pálya áll előttünk, nem kis eredmény, hogy a családtámogatásokból egy fillért sem veszünk el, ugyanúgy elérhető lesz minden, mint eddig, megmarad a családi adókedvezmény, a csokhoz kapcsolódó hiteleket igénybe lehet venni

– mondta.

Építik tovább a bölcsődéket, ez a munka sem áll meg. Marad a nagyszülői gyed és a legalább négy gyermekes édesanyák továbbra is szja-mentességet élveznek. Tavaly júliustól 800 milliárd forint támogatást adtak a családoknak, 170 ezer család életét megkönnyítve. Most is igénybe vette sok ezer család, ez a segítség a jövőben is rendelkezésre áll.

Munkát adnak segély helyett

Közölte, a munkahelyek megőrzését kiemelt célnak tartják. 26 különböző munkakörben járulékkedvezményeket vezettek be, rengeteg olyan család van, ahol ilyen munkakörben dolgoznak a szülők, akár 50 ezer forintos megtakarítást is jelenthet ez számukra. 90 ezer családot érint az intézkedés Magyarországon.

Ide kapcsolódik, hogy a fizetés nélküli szabadságon lévők járulékait megfizetik.

Átképzési programokat indítunk el, felnőttképzési diákhitelt hirdetünk meg és segítünk azoknak, akik elvesztették a munkájukat, átképzést biztosítunk, ami az elhelyezkedést megkönnyíti a számukra. Vállalkozóknak kedvezményes kölcsönöket nyújtunk, hogy a vállalkozások se menjenek csődbe. Azoknak a szülőknek, akik dolgoznak és nem tudnak otthon lenni, azoknak felügyeletet biztosítunk

– magyarázta az államtitkár.

Segítenek átvészelni a veszélyhelyzetet

Moratóriumot vezettek be. Magyarországon négymillió hitel van, sokan küszködnek attól, hogy hónapról hónapra ki kell gazdálkodniuk annak részleteit, de év végéig fellélegezhetnek a családok, hogy legalább ebben az időszakban csökkenjenek a terhek.

A veszélyhelyzet idejére a gyest, a gyedet, a gyetet meghosszabbították. Akik beteg gyermeket gondoznak, azok számára az otthongondozási díját bevezettük. Ehhez szakértői vizsgálat szükséges, ami nem személyes, így senki nem eshet el attól.

Nagycsaládosok autóvásárlási támogatásánál is olyan egyszerűsítéseket vezettünk be, hogy attól se essen el senki. Dolgoznak azon is, hogy a családtámogatásoknál minél egyszerűbb legyen az igénybevétel. Veszélyhelyzeti időszakot segíti az is, hogy ingyenesen lehet parkolni, hiszen sokan azért használtak tömeges közlekedést használni, ez sem lehet probléma.

Fiatalok támogatása

Diákhitelekre vonatkozó moratóriumot is bevezettek, ezt sem kell törleszteni és 2020. december 31-ig nem is mondják fel a szerződéséket. Nem kell külön igényelni, azt kell jelezni, ha valaki mégis törlesztené. Az igénylési határidőt is meghosszabbították a Diákhitel 1 keretében.

Rendkívüli diákhitelt vezetnek be, ez szabad felhasználású, kamatmentes és félmillió forint a keretösszeg. Eltörölték továbbá a nyelvvizsga kötelezettséget a diplomaszerzéshez. Ez ugyanakkor nem azt jelenti, hogy bárkit lebeszélnének arról, hogy nyelvet tanuljon, fontos a hosszútávú boldogulás érdekében.

Az idősekre is gondolnak

A kormány számára fontos, hogy az idősek nagy biztonságban éljék át a veszélyhelyzetet, amire az ő együttműködésükre is szükség van. Egyszerűsítették a receptkiváltás módját, az ügyintézéseket és a nyugdíjügyeket is, az utóbbihoz kapcsolódó felülvizsgálatokat pedig elhalasztották.

Visszaadják továbbá több részletben a 13. havi nyugdíjat is.

Nagyhétben húsvétra készülve békét, békességet, türelmet, fegyelmezettséget kívánok és kérek. Mindannyiunk számára nehéz lesz, mindenki arra készült, hogy kisebb vagy nagyobb családi körben ünnepelje meg ezt az ünnepet, lesz most számos olyan pontja az életünknek, amikor lemondásra kell rávenni magunkat. Nem tudunk úgy ünnepelni, ahogy megszoktunk, mint amire vágyunk. Tartsuk be a közös érdekünkben ezeket a sokszor szigorú szabályokat és aki teheti, az maradjon otthon

– zárta szavait Novák Katalin.

Kiemelt kép: Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik