Közélet

A TV2 elnöke tulajdonos lett az IndaMedia csoportban, az Indextől függetlenséget vár

Az IndaMedia Csoport társtulajdonosa lett Vaszily Miklós, miután megvásárolta a médiacsoport 50 százalékos tulajdonrészét Oltyán Józseftől – közölte a Portfolio.hu-nak adott interjúban a TV2 Csoport elnöke. A csoporthoz többszörös áttételen (így a hirdetésértékesítésen) keresztül kapcsolódik az Index.hu.

Vaszily 2019 januárja óta a TV2 Média Csoport Zrt. igazgatóságának elnöke. Ezt megelőzően az Echo TV, azelőtt a közmédia vezérigazgatója volt. Az Index.hu-t kiadó CEMP Zrt.-nél 2005 és 2009 között volt vezérigazgató és igazgatósági tag, majd 2010 és 2014 között az Origo Zrt. vezérigazgatójaként dolgozott.

Vaszily az interjúban stratégiai befektetőként azonosítja magát a médiacsoportnál, amelyet olyan cégek alkotnak, mint a dívány.hu Kft., a TotalCar.hu Kft., a www.Napi.hu Online Kft., a PORT.hu Kft, a Femina Media Kft., az Inda-Labs Zrt. és a csoporthoz tartozó portálok és az Index hirdetési felületeit értékesítő Indamedia Sales Kft.

Az új tulajdonos azt az Oltyán Józsefet váltja, akinek 2018. őszi megjelenése azért keltett aggodalmat a cégben, mert a KDNP tagja, és az év tavaszán lelkesen ünnepelte a Fidesz választási győzelmét. A másik tulajdonos, Ziegler Gábor, aki a cégben az operatív vezetést látja el, a helyén marad.

Már régóta szerettem volna újra tulajdonosi pozíciót vállalni, a TV2 elnökeként operatív vállalatvezetési terhek nem nyomják a vállamat, így volt időm gondolkozni azon, hogy a média világában általában milyen új trendek, fejlemények várhatóak. (…) A médiapiac mindenütt a világon döbbenetes ütemben alakul át, hazánkban is. A koronavírus-járvány jelentette krízis ezt tovább katalizálja. A jövő hihetetlenül izgalmas. Ráadásul a beszállásom a korábbi tulajdonos kiszállási szándékával is találkozik. És hogy miért az Indamedia? Mert ez az a független online média- és szolgáltatócsoport, amelyik az átalakuló médiavilágban lokális szereplőként meg tudja őrizni a piaci súlyát, és tovább tud erősödni ebben az átalakulásban. A globális szereplőkkel is sújtott versenyben ugyanis csak azoknak a médiacsoportoknak van esélyük, amelyek kellően nagy és elkötelezett felhasználói bázissal rendelkeznek. Az Indamedia több terméke esetében pedig ez kifejezetten igaz

–  mondta Vaszily, aki a vételárat üzleti titokra hivatkozva nem árulta el, csak annyit mondott, „komplex finanszírozási struktúráról van szó, amely hosszú távra szól, komoly kötelezettségvállalással”.

Az Indexről annyit mondott, továbbra is alapítványi tulajdonban van, a kuratórium elnöke Bodolai László, az Index.hu Zrt. vezérigazgatója Pusztay András, a főszerkesztő pedig Dull Szabolcs. „Az ő feladatuk az, hogy minden politikai oldaltól független, minden beállítottságú olvasónak szerethető online médiacéget csináljanak, és a legnagyobbak legyenek, ennyi az elvárás feléjük. Ebben érdekelt az Indamedia Csoport is” – tette hozzá. Arról viszont nem kérdezték Vaszilyt, hogy a kormánybarát TV2 elnökeként ezt hogyan tudja segíteni.

Dull Szabolcs Index-főszerkesztő a Média 1-nek azt mondta: „Fontos a jelenlegi helyzetben, hogy nem az Indexnél történt változás, hanem az egyik legfontosabb partnerünk tulajdonosi szerkezetében. Teóriák persze lehetnek, mindez mit jelent a gyakorlatban, de a legfontosabb: egy másik cégben történő változásokra nincs az Index szerkesztőségének ráhatása, nekem sincs ráhatásom. A dolog tehát független az Index szerkesztőségétől – és ennek fordítva is mindig igaznak kell lennie.

Másfél évvel ezelőtt a szerkesztőség egyhangúlag kinyilvánította, hogy két alapvető dolog nélkül nem létezik az Index: tartalmi függetlenség és a szerkesztőség érinthetetlensége. Ez nem változott, és amíg én az Indexnél vagyok, biztosan nem változik: kívülről senki nem szólhat bele, mit írunk, mikor írunk, milyen képet közlünk, milyen műsort készítünk és hogy kikkel dolgozunk együtt. A szabadindex.eu oldalon látható barométeren folyamatosan ellenőrizhető, hogy az Index szabadon dolgozik-e. Erősen remélem, hogy a mostani történések után sem lesz semmi okunk hozzányúlni a barométerhez.

Kiemelt kép: Mohai Balázs /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik