Közélet koronavírus

500 ezer forint is lehet a bírság annak, aki megsérti a kijárási korlátozást

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken reggel jelentette be, hogy a kormány kijárási korlátozást rendelt el egész Magyarország területére március 28. és április 11. között. Az első körben két hétre szóló intézkedés részletszabályairól bővebben írtunk.

Csak az egy háztartásban élők sétálhatnak együtt, másoktól másfél méter távolságot kell tartani - itt vannak a kijárási korlátozás részletszabályai
Boltba, gyógyszertárba menni szabad, de 9-12 között csak a 65 év felettiek, előtte és utána csak az annál fiatalabbak lehetnek az üzletekben. Piacra, fodrászhoz, manikűröshöz lehet menni. Félmilliós pénzbírságot is kaphat, aki megszegi a korlátozásokat.

Ezek közt szerepel az is, hogy a kijárási korlátozás szabályainak áthágása szabálysértésnek minősül, ami pénzbírsággal sújtható.

Ez ötezertől ötszázezer forintig terjedő pénzbírság is lehet. 

Bár az egyelőre nem világos, hogy a legmagasabb bírságot a rendelet milyen fokú megsértése vonja maga után, Orbán Viktor erről úgy fogalmazott:

nem az a feladat, hogy dresszírozzuk az embereket. Azt kell elnyernünk, hogy meglegyen az együttműködés. A rendőröknek segíteniük kell az embereket, hogy betartsák a szabályokat, cél nem a kikényszerítés.

Kiemelt kép: MTI/Filep István

Ajánlott videó

Olvasói sztorik