Közélet koronavírus

Müller Cecília: Ha nem vagyunk betegek, a maszk viselése még káros is lehet

Az elmúlt 24 órában 261-re emelkedett a laboratóriumi vizsgálattal igazolt koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, újabb haláleset nem történt. Emellett 28 ember gyógyultan távozott az intézményekből, közölte Müller Cecília tiszti főorvos az operatív törzs napi sajtótájékoztatóján. Elmondta, hogy egyre többen jelennek meg szűrésre azok közül, akik gyanúsnak gondolják magukat. Müller kéri, hogy ha valakiben felmerül a koronavírus gyanúja, inkább maradjon otthon, és hívja fel háziorvosát. Ez azért fontos, mert így csökkentik az egészségügyi ellátásban lévő kontaktusok számát, figyelve az egészségügyi alkalmazottak egészségére.

Müller szerint a maszkok viseléséről számos hír kering, és elég nagy a káosz a sajtóban. Ezért leszögezi, hogy az egészségügyi dolgozók azok, akiknek feltétlenül kell maszkot viselniük. Szerinte a sebészi maszk megfelelő védelmet nyújt, ha nem végeznek invazív beavatkozást.

Müller azt mondja, minden más esetben elég, ha a beteg viseli a maszkot, mert cseppfertőzéssel terjed a vírus. 

Elképzelhetőnek tart más szituációkat, amikor hasznos lehet a maszk hordása, ilyen az otthoni betegápolás. És szerinte, ha valakinek a szájmaszk biztonságérzetet nyújt, az hordja, de önmagában ez nem elégséges a biztonságunkhoz, mert a maszk viselése nem fogja megállítani a járvány terjedését. Szerinte egy olyan szájmaszk viselése, ami a védettség hamis illúzióját kelti, még káros is. Azért is, mert ezek a maszkok nem zártak (egyébként a sebészi maszkok sem), és ha kényelmetlenek, az ember folyamatosan az arcához nyúl, ami árthat.

Lakatos Tibor rendőr ezredes szerint a határokon Röszkénél és Tompánál kell egyórás várakozásra számítani, és a belépések miatt több mint négyezer hatósági karantént rendeltek eddig el. Szerinte ez a szám csökkenni fog, mert lassan lejárnak a 14 napos karanténok.

Lakatos elmondta, hogy a katonaság azért vonult ki más vállalatok (például az Auchan) mellett a Tescóhoz is, mert szükség esetén így tudják biztosítani a folyamatos áruellátást.

Müller szerint, ha tömeges megbetegedések lesznek, nyilvánvalóan szigorodni fognak a korlátozó intézkedések is. Lakatos viszont elmondta, hogy úgy látják, az éttermekkel szembeni intézkedések eredményesek, ezért ezeket nem tervezik nehezíteni, így a konditermek is nyitva maradhatnak délután háromig. Lakatosék azt látják, hogy jelentősen lecsökkent a közterületek igénybevétele, 60-70 százalékos csökkenést tapasztaltak.

A tiszti főorvos azt is elmondta, hogy a gyógyultaknak ugyanazokat a szabályokat kell csak betartaniuk, amelyeket mindenki másnak is. Arról, hogy hányan betegedhettek meg valójában, Müller szerint csak irodalmi adatok vannak, de nyilvánvalóan többszöröse ez a regisztrált adatoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik