Közélet koronavírus

Orbán: az év végéig felfüggesztik a hiteltörlesztést

Gazdasági döntéseket hozott a kormány a koronavírus-járvány miatt, ezeket jelentette be a miniszterelnök nehezen elinduló beszédében. A különösen veszélyeztetett ágazatokat segítik, például a járulékok elengedésével, csökkentésével. Maximálták a fogyasztási hitelek THM-jét is.

A magánszemélyek és vállalkozások máig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik – jelentette be Orbán Viktor szerda délután a kormány döntéseit ismertetve. A rövid lejáratú vállalkozási hiteleket június 30-áig meghosszabbítják.

A csütörtöktől felvett fogyasztási hitelek teljes hiteldíjmutatóját a jegybanki alapkamat plusz öt százalékban maximálják.

A kormányfő közölte: a különösen veszélyeztetett szektorokban, mint a turizmus, a vendéglátás, a szórakoztatóipar, a sport és a kultúra, illetve a taxiszolgáltatás, a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét teljesen elengedik, a munkavállalókét jelentősen csökkentik, nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, az egészségbiztosítás díja a törvényben meghatározott minimumra csökken. Ezek az intézkedések június 30-áig érvényesek egyelőre, ugyaneddig elengedik a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) szerint adózó taxisok átalányadó-fizetési kötelezettségét. Elengedik továbbá eddig az időpontig a turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetését.

Ezekben az ágazatokban a helyiségbérleti szerződéseket nem lehet felmondani, a bérleti díjakat nem lehet megemelni.

Koronavírus. Rendkívüli // Coronavirus. Breaking

Koronavírus. Rendkívüli // Coronavirus. Breaking

Közzétette: Orbán Viktor – 2020. március 18., szerda

 

Döntöttek a munkavállalás szabályainak rugalmasabbá tételéről is, de ez ügyben részletekbe nem ment Orbán, azokat majd a kormány rendelete szabályozza.

A miniszerelnök azt mondta, a veszélyhelyzet kihirdetése óta, hét nap alatt megszervezték Magyarország kollektív önvédelmét. A világjárvány azonban nemcsak az emberek egészségét veszélyezteti, hanem a munkájukat is. Meg kell védeni a munkahelyeket, mert tíz év alatt megtanultuk: ha munka van, minden van. Ezek csak az első döntések, számos további várható a munkahelyek megóvása érdekében, mondta Orbán Viktor.

A kormányfő bejelentését eredetileg délután háromra ígérték a Facebookra, ott azonban nem sikerült közvetíteni, ugyanis nem volt hangja a videónak, majd lefagyott a kép is az óriási érdeklődés miatt. Orbán ugyanis csak annyit közölt előzetesen, hogy rendkívüli bejelentést tesz a közösségi oldalon. A beszédét végül csaknem egyórás csúszással tudta leadni az M1, illetve nagyjából akkor vált elérhetővé a Facebookon is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik