Közélet csatatér 2019

Repedések: kibuktak a vidéki fideszesek a pártközpontra

Teljesen sokkolta a vasárnapi eredmény nemcsak a fővárosi, leváltott kerületi fideszes polgármestereket, hanem a vidéki kormánypárti politikusokat is, pedig vidéken valamelyest jobban szerepelt a kormányoldal, mint Budapesten. És a Népszavának – név nélkül – nyilatkozva nem is fogták vissza magukat.

Elpuhultunk. Elkényelmesedtünk. Elgőgösödtünk – ezt egy olyan fideszes mondta, aki Egerben közelről nézte végig, ahogyan az ellenzéké lett a polgármesteri szék. Szerinte senki nem jelezte fentről, hogy nagy a baj.

Egy másik városi fideszes arról beszélt, hogy a Borkai-ügy után sok szimpatizáns megkereste őket, s bár valamennyiüket próbálták megnyugtatni, többen láthatóan elbizonytalanodtak.

Szerintem nagyon rosszul kommunikálták a történteket a központban, az elhallgatás csak olaj volt a tűzre, hiszen így az emberek csak az ellenzéki portálokról kaptak tájékoztatást – vélekedett. – Meg is lett az eredménye, a 12 helyből eddig nyolc volt a mienk, most négy.

Más is a Borkai-botrány félrediagnosztizálására helyezte a hangsúlyt:

Amikor kirobbant a Borkai-botrány, összeültünk, s megbeszéltük, hogy lépni kellene valamit, nehogy ránk is boruljon a szarból, de Pestről az a válasz jött, nem kell foglalkozni vele, ez a győriek ügye, nekünk nem árthat semmit. Erre tessék, vasárnap egy olyan választókerületben veszítettem simán, melyet korábban kétszer meggyőző fölénnyel hoztam – ezt állította egy vesztes dunántúli fideszes képviselő.

Gond lehetett az aktivista hálózattal, de leginkább azzal, hogy sokan érezhették azt, fentről már nem becsülik meg eléggé a munkájukat, ezért aztán az aktivisták egy része idő közben elszivárgott.

Az eddig bevált, bevett sémák szerint dolgoztunk, de a korábbiakhoz képest feleannyi aktivistával, ugyanis sokan elszivárogtak az elmúlt években – jegyezte meg egyik forrásunk. – Pedig korábban mindig figyelt az aktivistákra a központ, a munkájukért nemcsak egy közös vacsorát kaptak, mint tavaly a parlamenti voksolás után, hanem volt egyendzseki, esernyő, bulik, a csapatok vezetőit pedig meghívták az eredményváróra. Ahová legutóbb már csak a helyi fontos emberek mehettek, akik pedig végigdolgozták a kampányt, kaptak egy köszönőlevelet. A magam részéről nem is csodálom, hogy elkeseredtek vagy megsértődtek.

Valami a belső felmérések körül sem stimmelt.

Három felmérés volt helyben augusztus közepétől a múlt hétig, s mindegyiken úgy 15 százalékkal alacsonyabb részvételi hajlandóságot mértek, mint a vasárnapi eredmény

– ezt állította egy sokadik kormánypárti képviselő, aki már csak volt képviselő.

Kiemelt kép: Budapest, 2019. október 13. Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (elöl k) beszédet mond a párt eredményváró rendezvényén az önkormányzati választáson a Bálna Budapest központban 2019. október 13-án. Mögötte Kósa Lajos, a Fidesz önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke, a párt alelnöke, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, a párt alelnöke, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Németh Szilárd alelnök, Tarlós István, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje, leköszönő főpolgármester és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b-j). MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik