Közélet

Ezért nem akar szinte senki tanár lenni Magyarországon

Ezért nem akar szinte senki tanár lenni Magyarországon

  • Legmagasabb végzettségű, pályakezdő tanár bruttó fizetése Magyarországon: 211 982 forint.
  • Legmagasabb végzettségű, pályakezdő tanár bruttó fizetése Németországban: 1 580 112 forint.

Ez olvasható ki a többi között az Európai Bizottság múlt pénteken közzétett jelentéséből. A pedagógusok világnapja alkalmából publikált kutatás már az elején leszögezi, hogy a vizsgált időszakban – ez a 2017/18-as tanév – a legtöbb európai országban nőtt a tanárok juttatása, viszont ez a legtöbbször nem a kormányok bőkezűségének, hanem az inflációnak köszönhető.

A jelentésben több helyen is szóba kerül Magyarország, például annak kapcsán, hogy mekkora eltérések vannak az egyes országok között a pályakezdő pedagógusok fizetését tekintve.

A kezdőfizetés évi ötezer eurótól (Bulgária és Albánia) több mint 70 ezer euróig (Luxemburg és Liechtenstein) változik, a legkevesebbet azokban az európai országokban viszik haza a tanárok, ahol a legalacsonyabb az egy főre jutó GDP is: Albániában, Bulgáriában, Lengyelországban, Lettországban, Magyarországon, Romániában, Szerbiában és Szlovákiában.

Hazánk neve szerepel azon országok között is, amelyekben a legjelentősebb mértékben nőtt a fizetés, viszont ahogy a jelentés is megemlíti, Görögországhoz, Portugáliához és Szlovéniához hasonlóan nálunk is meglehetősen alacsony a tanárok kezdőbére.

Mindezt jól illusztrálja, hogy az elérhető legmagasabb fizetés idehaza bő 70 százalékkal több, mint a pályakezdő juttatás, azonban a jelentés készítői megjegyezték, hogy ezt a bért 29-42 évbe kerül elérni.

Az alábbi ábrán megmutatjuk, hogyan alakul a legmagasabb végzettséggel rendelkező tanárok fizetése néhány európai országban a pályakezdőknél, tíz év munkaviszony után, illetve hogy mekkorák a legnagyobb elérhető bérek.

Látható, hogy Magyarország és egyes nyugat-európai országok között nagyságrendbeli eltérések vannak. Itthon egy a legmagasabb megszerezhető végzettséggel rendelkező pályakezdő tanár 7639 eurót visz haza évente, azaz valamivel több mint 2,5 millió forintot.

Ez havonta 211 982 forintnak felel meg, miközben Németországban egy pályakezdő tanár ebben a végzettségi kategóriában 1 580 112 forintot keres.

Ha a mesterképzést végzett pályakezdő tanárok fizetését vetjük össze, a jelentés szerint csak Bulgáriában (4663 euró), Albániában (5261 euró), Lengyelországban (7065 euró), Észak-Macedóniában (6173 euró), és Szerbiában (6375 euró) keresnek kevesebbet a tanárok, mint Magyarországon.

Ráadásul nem éppen biztató körülmény, hogy idehaza 42 évre van szükség ahhoz, hogy a pedagógusok elérjék a bértábla tetejét, ami egyébként alig több mint bruttó 400 ezer forint.

Mindezek alapján nem meglepő, hogy magyar pedagógusok nemrég kampányt indítottak, amivel arra akarták felhívni a figyelmet, hogy noha a kormány folyamatosan a béremelésükről beszél, mégis elkeserítően keveset keresnek. Így aztán nem csoda, hogy az elmúlt években folyamatosan csökkent a különböző tanár szakokra jelentkező fiatalok száma, fizikatanár szakon például mindössze 35-en kezdték meg tanulmányaikat országszerte idén szeptemberben. Arról már nem is beszélve, hogy amíg Budapesten átlagosan 160 ezer forintért lehet bérelni egy lakást, a pedagógusi fizetés lényegében az önálló élet elkezdésére sem elég.

Kiemelt kép: Europress/Martin Bureau/AFP

Olvasói sztorik