Közélet

A vasút, amelyet végül akkor is építenek Mészárosék, ha nem ők nyertek

Úgy látszott, hogy Mészáros Lőrinc köre a Rákos-Hatvan vasútvonal 150 milliárdos felújításából kimarad, hiszen a birodalom cégei nem voltak a nyertesek között. Ám a 24.hu birtokába került szerződések szerint a győztesek a miniszterelnök felcsúti barátjához köthető társaságokat is kiválasztották alvállalkozónak. Azaz Mészárosék akkor is nyernek a végén, ha elsőre úgy tűnik, nem ők nyertek.

A Rákos-Hatvan vasútvonalat 150 milliárd forintból újítják fel, a nyertes kivitelezőket tavaly márciusban jelentették be. Szokatlan módon nem volt köztük sem a felcsúti milliárdos R-Kord nevű vasútépítő cége, sem veje, Homlok Zsolt hasonló profilú vállalkozása, a Vasútvillamosító Kft.

A megrendelést öt cég vitte el, mind osztrák gyökerű: a Strabag Vasútépítő Kft., a Belfry PE Kft., a Swietelsky Vasúttechnika Kft., a Thales Austria GmbH és a Thales Rail Signalling Solutions Kft. Rákos és Hatvan között összesen 52 kilométer hosszú vasúti pályát korszerűsítenek, Rákos és Aszód között a terepviszonyok miatt 120, Aszód és Hatvan között 160 kilométeres óránkénti pályasebességre alakítják ki.

Az állami megrendelő, a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. három részre osztotta a méretes feladatot, és három közbeszerzési eljárást folytatott le, amelyeknek ez lett az eredménye:

  1. A Rákos – Gödöllő vonalat nettó 62 milliárd forintért a Strabag Vasútépítő Kft. és a Belfry PE Kft. újíthatja fel.
  2. A Gödöllő – Hatvan szakaszt 62 milliárdért a Swietelsky Vasúttechnika Kft.
  3. A Rákos – Hatvan biztosítóberendezéseinek kivitelezési munkálatait pedig az osztrák Thales két említett cége nettó 23 milliárd 559 millió forintért építheti meg.
Kép: NIF Zrt.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a nyertesnek hirdetett vállalkozások viszik el az összes pénzt, a közel 150 milliárd forintot. Alvállalkozók hadát foglalkoztatják, bizonyos munkákat a külső cégekre bíznak, így hozzájuk csorognak le a milliárdok. A szerződések alapján úgy tűnik, hogy az alvállalkozókat sem éppen véletlenszerűen választják ki. Amint korábban a G7 feltárta, a Rákos-Gödöllő vonalon a Belfry PE kizárólag Mészároshoz köthető alvállalkozókat kért fel. A 24.hu birtokába került szerződésekből pedig az derült ki, hogy ugyanezen a szakaszon a másik fővállalkozó, a Strabag Vasútépítő Kft. is a NER-hez köthető cégeket preferált. Sőt a másik, Gödöllő és Hatvan közötti, szintén több mint 60 milliárdos szakaszon is pénzhez jut a Mészáros család, meghívott alvállalkozóként örülhetnek megrendelésnek.

Rákos-Gödöllő: a szálak Mészárosékhoz vezetnek

A birtokunkba jutott szerződések szerint a Rákos-Gödöllő szakaszon Mészáros Lőrinc vejének, Homlok Zsoltnak a cége, a Vasútvill Kft. alvállalkozóként vesz részt: a villamos felsővezetékek építésében, anyagbeszerzésben, egyes részfeladatok felelős műszaki vezetésében és építési feladatok irányításában kapott munkát.  Homlok cégei fénysebességgel törnek felfelé, különösen a Vasútvill, amely tavaly megduplázta a bevételét és 3,3 milliárd forint nyereséget termelt.  De nem a Vasútvill az egyetlen izgalmas hátterű cég ezen a Rákos-Gödöllő szakaszon.

Már a fővállakozó Belfry PE Kft. maga is érdekes szereplő, üstökösszerű felemelkedése először a G7-nek tűnt fel. A lapnak az szúrt szemet, hogy a gyakorlatilag ismeretlen és mindössze néhány  alkalmazottal működő cég sorra nyeri az állami út- és vasútépítéseket Magyarországon a Strabag konzorciumi partnereként. A Rákos-Gödöllő vonalból 19 százaléknyi munkát kaptak, ez nagyjából 11,7 milliárd forintos megrendelést jelent. Alvállalkozóként pedig – mint már említettük – Mészároshoz köthető alvállalkozókat vont be a munkába. Felkérte a Vasútautomatika Kft-t., amelyet Mészáros a horvátországi bizalmasától, Sakalj Ferenctől vett meg, majd később beolvasztotta az R-Kordba. A Mészáros holdudvarba sorolják a másik Belfry-alvállalkozót, a budaörsi Termini-Rail Kft.-t is, amelyről korábban az Átlátszó írta meg, hogy Mészáros Lőrinc R-Kordjának bedolgozója.

A szakasz másik fővállalkozója, a Strabag Vasútépítő Kft. sem szakadt el nagyon a NER-től: az olyan egyértelmű referenciákkal rendelkező cégek, mint a sínek felszedésével és lerakásával foglalkozó H.F. Wiebe GmbH illetve a fővállalkozó leányvállalata, a Strabag Rail GmbH mellett bevonták a Kosik család (Kosikné Rónay Katalin, Kosik Attila és Kosik Gergely Attila) tulajdonában lévő Crystal 91 Kft.-t (új nevén Crystal Mérnökiroda Kft.). Kosikék nevével korábban az Átlátszó cikkében találkozhattunk, amelyben Fürstner József fogorvost kötötték össze Rogán Antallal, illetve a bizalmasaként emlegetett Kertész Balázzsal (lásd keretes írásunkat).

Kosikék és a V. kerületi NER-szál

Két éve nagy port kavart az V. kerületi önkormányzatot érintő botrány. Ennek volt az egyik mellékszereplője Fürstner doktor, aki az Átlátszó megfogalmazásában vagy balek vagy stróman lehetett: 2011 októberében 44 millió forintért vásárolt meg egy 245 négyzetméteres ingatlant az V. kerületi önkormányzattól, amelyet néhány hónap múlva meglehetősen rossz feltételekkel apportált Kertész Balázs cégébe. A lakás Kertész cégéé lett, Fürstner ugyanakkor csak 10 százalékos tulajdonrészt kapott cserébe. Kertész Balázst Rogán Antal jelenlegi miniszterelnöki kabinetet vezető miniszter gazdasági bizalmasaként emlegetik. A cég egyik tulajdonosa, Kosik Attila 2003 és 2010 között az V. kerületi Vagyonkezelő Zrt. igazgatósági tagja volt, a másik tulajdonossal, Kosikné Rónay Katalinnal pedig egy vagyonkezelő cégen keresztül a számos állami megrendelést a zsebében tudó Infraplan Zrt. többségi tulajdonosai. A Rákos-Hatvan vonalra vonatkozó szerződések aláírásának időszakában a Crystal Mérnökiroda fő tevékenysége Üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás volt.

A cég eredményeit érdemes alaposabban szemügyre venni:

Míg 2017-ben 918 ezer forintos bevételük mellett több mint 2 millió forint veszteséget hoztak össze, tavaly nagyon beindult a szekér: több mint 819 millió forint bevételt értek el, adózott eredményük pedig 436,5 millió forint volt. Ebből 350 millió forint osztalékot vihettek haza a tulajdonosok.

Szintén részt vesz a kivitelezésben az osztrák Swietelsky tulajdonában lévő DS Vasút Kft., amely a Mészáros-birodalom bejáratott alvállalkozója: az Érd-Érd alsó összekötő vágány kivitelezésében erőforrásnyújtó szervezetként segítettek a két Mészáros cégből álló V-Híd – R-Kord konzorciumot. A Vasútgép Kft. szintén egy olyan Swietelsky-leány, amely kapcsolatban áll Mészárosékkal: alvállakozóként ők is kapnak egy szeletet a Budapest-Belgrád vonal kivitelezési munkáiból.

Gödöllő-Hatvan: csak a fővállalkozót hívják másképp

Mostanáig nem volt ismert, de a Swietelsky Vasúttechnika Kft. által jelenleg is kivitelezés alatt álló Gödöllő-Hatvan vonalon is ugyanezek a cégek dolgoznak alvállalkozóként, köztük a Homlok-féle Vasútvill Kft. A Swietelsky Vasúttechnika Kft. egy kicsit sem ismeretlen Homlok Zsolt számára, 2016 őszi távozásáig ő volt a cég ügyvezetője és ilyen minőségében együtt építkezhetett apósa cégével, az R-Korddal a bő 70 milliárd forintos dél-balatoni vasútrekonstrukción.

Homlok cége mellett több, a Rákos-Gödöllő szakasznál említett cég is felbukkan alvállakozóként, így Mészáros Lőrinc Vasútautomatika Kft.-je és a Mészáros-féle R-Kord alvállakozója, a Termini-Rail Kft., a hihetetlen növekedést produkáló Crystal 91 Kft., valamint a Swietelsky leányok: a DS Vasút Kft. és a Vasútgép Kft. Mintha mindegyik nyertes fővállalkozó ugyanabból a kalapból húzott volna magának alvállalkozókat.

Biztosítóberendezések

A harmadik, biztosítóberendezésekre vonatkozó eljárásról kevesebbet tudni. Annyi biztos, hogy 23 milliárd forintos munkát a Thales cégei nyerték, de ebben az esetben a kiíró nem kérte, hogy jelöljék meg az alvállakozókat. A G7 Mészáros, illetve érdekeltsége, az R-Kord nyomaira bukkant a hitelbiztosítéki nyilvántartásban, ennek alapján írták, hogy a felcsúti milliárdos cége alvállalkozóként érdekelt a Rákos-Hatvan vonal fejlesztésében. A megrendelés passzol amúgy az R-Kordhoz, hiszen fő profilja a vasúti biztosítóberendezések és felsővezetékek építése. Ilyen vonalon már számos közpénzes munkához jutottak: korábban például az Ebes-Püspökladány vonal felújításánál vállaltak ilyen feladatokat.

Kiemelt kép: MTI/MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik