Közélet

Kitálalt a közmédia egykori riportere: „Szárnyaló keresetekről beszéltem, miközben nyomorogtak körülöttem”

A 444.hu-nak adott interjút Balogh Krisztina, a közmédia egykori híradós riportere, aki jelenleg Ausztriában dolgozik felszolgálóként.

A roma származású Balogh hosszú utat tett meg az alig néhány százfős Nagyarrtól az ELTE magyar szakáig, majd a köztelevízió képernyőjéig. Az újságírói pályára tudatosan készült, de nem tudott közösséget vállalni az MTVA-val, ezért otthagyta azt.

Többek között arról beszélt:

Olyan őrült nagy felelősség nem volt rajtam, mert többnyire fesztiválokról és gyerekprogramokról csináltam anyagokat. De így is kamerába kellett mondanom, hogy mekkora a gyerekvállalási kedv, és meg milyen jó a CSOK, miközben Szabolcsban saját szememmel láttam, hogy aki tényleg rászorul, képtelen felvenni a támogatást. Másik nap szárnyaló keresetekről és világszínvonalú fejlesztésekről beszéltem, miközben a környékünkön mindenki minimálbéren nyomorog, a vonat pedig 20-al vánszorog Szabolcstól Békésig.

Az újságíró beszélt arról is:

Házon belül nyílt titoknak számít, hogy a kormányzati kommunikációt felügyelő államtitkárságáról küldik meg a használandó paneleket és témákat a szerkesztőségbe.

Elmesélte az abszurd könyvheti esetet, amikor nem beszélhetett baloldali vagy liberális alkotóval:

A könyvhétről forgattam, és nyilvánvalóvá tették számomra, hogy baloldali vagy liberális beállítottságú írókat nem szabad megszólítanom. Ott tanakodtunk Péterfy Gergellyel, a szervezővel, hogy vajon ki az, aki beleférhet, ki nem

A 2018-ban már hosszabban foglalkoztatta a felmondás gondolata, de a végső lökést a téli események adták meg. December 16-án este egy Kossuth téri tüntetés után több ellenzéki politikus is megpróbált bejutni az MTVA Kunigunda úti székházába, hogy beolvassák követeléseiket. Másnap, amikor az ott töltött éjszakát követően Hadházy Ákos független képviselő a stúdió felé vette az irányt, Balogh Krisztina is épp a newsroomban dolgozott.

Szabályosan bezártak bennünket a newsroomba. A szerkesztő üvöltözött, hogy senki nem mehet ki. Mindhárom ajtót elreteszelték, nehogy bejöjjenek a politikusok. Konkrétan pisilni se mehettünk ki. Fojtogató érzés volt. Engem addig apám se, anyám se zárt be soha sehova, nemhogy egy <felelős szerkesztőnek> nevezett személy. Akkor döntöttem el, hogy ezt velem nem lehet csinálni

— magyarázta a lapnak Balogh.

A teljes beszélgetést itt olvashatja el.

Kiemelt kép: YouTube/Roma Produkciós Iroda

Ajánlott videó

Olvasói sztorik