Közélet

A MÁV olyan emeletes vonatokat vett, amik nem férnek be az alagutakba

Kapcsolódó cikkek

A jövő év elején érkeznek meg az első Stadler KISS motorvonatok a MÁV-Start flottába. A KISS motorvonatok magassága 4595 milliméter, míg a FLIRT-ök esetében ez az adat 4281 milliméter, tehát a különbség 30 centiméter. Ez a minimális különbség is lehet komoly gond, ugyanis az új vonatok több alagútba egyszerűen nem férnének be — derül ki a Magyar Nemzet hétfői lapszámában megjelent cikkből.

Az új, nagy befogadóképességű vonatokat a váci és a szolnoki vonalra vezényli ki a MÁV-Start.

A gond csak az, hogy az emeletes vonatok nem férnének be több magyar alagútba, például a Kelenföld és a Déli közt lévőbe sem. A terv az, hogy jövő nyáron a balatoni vonalra is ezeket küldenék, így a pálya ágyazatát át kell majd alakítani, ami időbe telik. Addig Kelenföld lesz a végállomás. Kőbánya-Kispest állomáson a peronokat is át kell alakítani ahhoz, hogy az új szerelvények használhatók legyenek.

Frissítünk!

Az üggyel kapcsolatban hétfő délután közleményt adott ki a MÁV-Start, amelyben azt írták, nincsenek alagutak a januárban forgalomba álló új KISS motorvonatok vonalain. A jelenleg is nagy forgalmat bonyolító Budapest–Vác–Szob és Budapest–Cegléd–Szolnok elővárosi vasútvonalakon szállítja majd az utasokat az első 11 KISS 2020 elejétől. A megjelent híresztelésekkel ellentétben ennek nincsen műszaki akadálya; ezek a vonalak teljes mértékben megfelelnek azoknak a feltételeknek, amik az új motorvonatok forgalomba állásához szükségesek. A nyári menetrendi időszakban Balaton és Velencei tó felé közlekedtetni tervezett vonatok pedig Kelenföldről és Kőbánya-Kispestről tudnak fordulni. A Budapest-Déli–Kelenföld szakaszon található alagútban való közlekedtetéshez annak átépítése szükséges. Ennek műszaki megvalósítását és finanszírozását a járműbeszerzési projekt keretében a MÁV és a MÁV-START közösen vizsgálja – írták a közleményben.

Jönnek az emeletes vonatok
Jövőre két forgalmas budapesti elővárosi szakaszon állnak forgalomba, egy járműbe 600 utas fér el.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik