Közélet

Országos hiány van egy csecsemőknek adott injekcióból

A Konakiont még a kórházban adják be minden újszülöttnek, majd hazakerülve is folytatni kell az adagolását. Az injekcióból azonban ősz végéig készlethiány van, és nem tudni, mivel lehet helyettesíteni.

Úgy fest, nem csak a rotavírus elleni vakcinából akadozik az ellátás, egy másik, szintén kisgyerekeknek beadandó készítményből is országos hiány van. Információnk szerint a Konakion nevű injekcióból május eleje óta áll fenn készlethiány. Ezt az injekciót minden baba a születése után pár órával megkapja a kórházban. A készítmény egy fitomenadion nevű hatóanyagot tartalmaz, ami a véralvadásban fontos szerepet játszó K-vitamin egy szintetikus formája.

A szájon át is beadható injekciót nemcsak a kórházban kapja meg az újszülött, hanem otthon, 4-7 napos korában is be kell adni neki. Az adagolási rend szerint egyhónapos korában jön el a harmadik dózis ideje, ezt követően pedig hathónapos korig havonta egy-egy 2 mg-os dózist kell adni a babának.

Az ampullás csomagolású készítményt az orvos írja fel receptre, amit a kórházból való távozás után a szülőnek kell kiváltania a patikában. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke azt mondta a 24.hu-nak, hogy a gyógyszertárak jelezték, készlethiány miatt nem tudnak Konakiont kiadni. Az orvos szerint ez azért is súlyos probléma, mert a rotavírus elleni oltóanyaggal ellentétben a Konakiont egyetlen gyártó forgalmazza Magyarországon, így egyelőre nem tudni, mivel helyettesíthető a készítmény. Mivel a gyerekorvosok nem kaptak hivatalos tájékoztatást ez ügyben, Póta Györgyék levelet írtak az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek (OGYÉI) arról érdeklődve, hogy hivatalos helyettesítő készítmény hiányában mi a protokoll.

Ha elmarad a Konakion beadása és a csecsemőről kiderül, hogy K-vitaminhiányos, az agyvérzéshez, gyomor-vagy bélrendszeri vérzéshez is vezethet. Elsősorban a kizárólagosan anyatejjel táplált csecsemőknek fontos az injekció beadása. Náluk azért alacsony a K-vitamin szintje, mert az az anyatejbe alig választódik ki, így csak kevés jut belőle a babának.

Úgy tudjuk, nemcsak a patikákban, hanem a havi készletet felhalmozó kórházakban is érezhető már a Konakion-hiány, ami tartós lesz: az OGYÉI adatbázisa szerint gyártói gond áll a háttérben, és október végéig nem lesz elegendő a készítményből.

Az adatbázis szerint nemcsak a csecsemőknek szánt kisebb dózisú kiszerelésből van hiány, hanem a 10 mg-os felnőtt készítményből is. Utóbbit főképp azok a betegek kapják, akiknél fennáll a vérzékenység veszélye, illetve vérhígítót szednek. Kórházi forrásunk elmondta, egyelőre úgy oldották meg a hiányt, hogy külföldről rendeltek terméket, ám az import készítmény ára jóval magasabb, mint az itthonié.

Megkerestük  a minisztériumot is, egyelőre nem kaptunk választ. Az OGYÉI viszont cikkünk megjelenése után közleményt adott ki, amiből kiderül, hogy 10 ezer doboz Konakiont külföldről pótolnak:

Külföldről hozzák be a hiányzó K-vitamin injekciót
Az OGYÉI tízezer tétel behozatalát engedélyezte külföldről, a beszerzés folyamatos.

Frissítünk!

Megkérdeztünk néhány kórházat is, hogy mekkora gondot jelent az ellátásban a Konakion-hiány. Eddig egyedül a Semmelweis Egyetem válaszolt. Azt írták, náluk az ellátás folyamatos, bár megemlítik, hogy nehézségek vannak. Hozzáteszik, „az egyetem a vonatkozó gyógyszerészeti szabályok és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet hivatalos tájékoztatása szerint kezdeményezte a külföldről (egyedi importként un. kontingens engedéllyel) történő beszerzést, így a folyamatos ellátás mindaddig biztosított, míg a hazai hozzáférés ismét lehetővé válik.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik