Közélet

Itt vannak a fájdalomcsillapítók, amik vénykötelesek lehetnek

A Világgazdaság alapján írtuk meg, hogy hamarosan több fájdalomcsillapítót is csak recept ellenében lehet majd kiváltani. A napilap cikke szerint recept nélkül az a gyógyszer lesz kapható, amelyeknél a napi biztonságos dózis nem haladja meg az 1200 milligram ibuprofént, illetve a 600 milligramm dexibuprofént.

Azenpenzem.hu már konkrét gyógyszereket is megnevez, amelyek vénykötelesek lehetnek. A portál számításai szerint  többek között

az Algoflex Forte, a DolgitMax, az Ibumax és a Brufen is csak recept ellenében kiváltható gyógyszerek listájára kerül majd.  Kiemelik, hogy az Advil nem lesz vényköteles.

Az  OGYEI közleménye szerint az ibuprofén alkalmazásával kapcsolatos kockázatok csökkentése érdekében azon készítmények maradhatnak továbbra is vény nélkül kaphatók, amelyek akut fájdalom- és lázcsillapításra javasoltak, és a megengedett legmagasabb napi adagjuk 1200 mg. Az olyan készítmények válnak vénykötelessé, melyeknél a biztonságos napi dózis (1200 mg ibuprofén, 600 mg dexibuprofén) túllépésének veszélye fokozott (600 és 800 mg ibuprofént, 300 mg dexibuprofént tartalmazó tabletták, vagy javallat reumatikus betegségek kezelésére).

A Világgazdaság mai cikke szerint a gyógyszerek többségéhez továbbra sem kell recept, mert jelenleg 57 készítmény tartalmazza a szóban forgó hatóanyagot és csupán 10 lesz biztosan vényköteles, 20-30 biztosan vény nélkül marad. A változtatás csak a tablettákat érinti, a szirupok, szuszpenziók, illetve a kombinációs készítmények vény nélküliek maradnak.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Krizsán Csaba

Ajánlott videó

Olvasói sztorik