Közélet

Mi volt a Trump-Orbán találkozó valódi célja?

A magyar miniszterelnök által régóta várt találkozó nagy bejelentések nélkül ért véget, a cél azonban valószínűleg egyébként is inkább két NATO-tagország közötti kötelék megerősítése volt.

Ahogy arról hétfő este beszámoltunk, rövid négyszemközti találkozó után közösen tartott sajtótájékoztatót a Fehér Házban Orbán Viktor és Donald Trump. Az amerikai elnök elmondta, megismerkedtek a magyar miniszterelnökkel, beszéltek NATO-ügyekről és kereskedelemről is.

Orbán a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, boldog, hogy újra a Fehér Házban lehet, újra fiatalnak érzi magát, hiszen húsz éve járt ott először. A miniszterelnök hozzátette, büszke arra, hogy Magyarország és az Egyesült Államok együtt harcol az illegális migráció és a terrorizmus ellen, és megvédik a keresztény közösségeket világszerte.

Trump ezt követően leszögezte, hogy nagyon jó az Egyesült Államok kapcsolata Magyarországgal. Az újságírói kérdések zömében az amerikai elnöknek szóltak, többek közt arra voltak kíváncsiak, aggasztja-e Trumpot a magyarországi demokrácia hanyatlása, azonban az elnök mindössze annyit mondott, Orbán kemény, de tiszteletnek örvendő ember, aki helyénvaló dolgokat tett az emberekkel és a bevándorlással.

A találkozó a tervezettnél hosszabb ideig, 40 percig tartott. A megbeszélésen Donald Trump és Orbán Viktor mellett részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és John Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója. A szűk körű megbeszélést az amerikai és a magyar küldöttség plenáris tanácskozása követte.

Fotó: Andrew Harrer/Bloomberg / Getty Images

A Fidesz Facebook-oldalán a sajtótájékoztató után nem sokkal meg is osztott egy fotót a találkozóról, melyhez azt írták:

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy együtt állunk az Egyesült Államokkal a migráció és a terrorizmus elleni harcban, és abban, hogy megvédjük a keresztény közösségeket világszerte.

Trump egyébként tőle szokatlan módon nem emlékezett meg a találkozóról fő kommunikációs csatornáján, a Twitter-oldalán, mindössze a Fehér Ház vonatkozó videóját osztotta meg követőivel.

Az amerikai elnök és a magyar miniszterelnök találkozójáról a különböző amerikai hírportálok is beszámoltak, a CNN például a sokatmondó „Trump üdvözölte Orbánt, Magyarország szélsőjobboldali miniszterelnökét” címmel közölt összeállítást.

Egy, a portálnak nyilatkozó amerikai kormányzati forrás közölte, biztosíthatja, hogy minden problémás ügyet megtárgyaltak a felek, azonban

a találkozó célja egyszerűen az volt, hogy erősítse a köteléket két NATO-szövetséges között,

nem pedig az, hogy minden bilateriális kérdést megvitassanak, ahogy azt az elmúlt két évben folyamatosan teszik.

Tudom, hogy egy kemény, de tiszteletben álló ember – mondta az amerikai elnök Orbánról a portál szerint.

Valószínűleg, mint én, egy kicsit vitatott, de ez rendben van

– tette hozzá Trump.

Az Axios éppen az amerikai elnök ezen mondatát emelte ki a találkozóról, emlékeztetve arra, hogy a bevándorlásellenes Orbánt az Amnesty International is elítélte a menekültek jogainak megsértéséért, illetve megemlítették a Néppárt és a magyar miniszterelnök viszonyának elmérgesedését is.

Az amerikai hírportál leszögezte, hogy azzal, hogy Trump találkozott a magyar miniszterelnökkel, lényegében legitimálta Orbán illiberális nézeteit.

Fotó: Europress/Brendan Smialowski / AFP

A New York Times kitért arra is, hogy az amerikai elnök épp ezen a találkozón jelentette be, hogy hamarosan találkozik a „következő két autoriter vezetővel”, azaz Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és Hszi Csin-ping kínai elnökkel. A találkozóra a G20 csúcson kerülhet majd sor Japánban jövő hónapban.

A NYT megjegyezte, hogy az amerikai elnök nem foglalkozott azokkal az aggodalmakkal sem, amiket nemrég négy amerikai szenátor fejezett ki, mégpedig azzal kapcsolatban, hogy elmondásuk szerint számos nemzetközi szervezet dokumentálta, ahogy Magyarországon „a szabadság, a joguralom és a kormányzás minősége gyakorlatilag minden mutató szerint hanyatlik”.

A Washington Postnak két amerikai kormányzati tisztviselő azt mondta,

a magyar miniszterelnök látogatása inkább egy lépés Közép- és Kelet-Európa felé, mintsem „személyes jutalom” a magyar miniszterelnök számára.

A két vezető közötti megbeszélés fő eleme egyrészt a tisztviselők szerint a Huawei amerikai terjeszkedésével kapcsolatos amerikai aggodalom volt, másrészt az európai energiabiztonság és a magyar fegyvervásárlás lehetősége.

Az egyik tisztviselő szerint a megbeszélés egyszerűen a szövetségesek közötti stratégiai kapcsolat erősítéséről szólt.

A hvg.hu névtelenséget kérő diplomáciai forrása szerint is egy „pofavizit” volt a találkozó, és a korábbi külügyminiszteri látogatást is ideszámítva látható, hogy a NATO prioritás Amerika számára, így mindent ennek rendelnek alá.

Kiemelt kép: Europress/Chris Kleponis/CNP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik