Közélet

Csak a Fidesznek nem kell Bálint gazda, a XVI. kerületieknek igen

Alternatív díszpolgári címet adományoznának neki, de már több helyről is keresték, hogy legyen a település díszpolgára.

A Népszava szerint civil kezdeményezésre alternatív díszpolgári díjat hoztak létre a XVI. kerületben, miután a fideszes többségű képviselő-testület lesöpörte az ott élők javaslatát, hogy idén Bálint György kapja az elismerést.

A kertvárosban élőket mélységesen felháborította a döntés. Elhatározták, maguk alapítanak olyan díjat, amelyet minden évben a szerintük arra legérdemesebb kerületi lakos kap. A kitüntető cím jelöltjeire az e célra létrehozott Facebook-oldalon – Válasszanak a XVI. kerületiek díszpolgárt – lehet szavazni.

Idén egyetlen jelöltre, az évtizedek óta a kerületben élő Bálint gazdára várják a voksokat március 12-éig az alapítók. Közben kiderült, hogy Cserdi és más települések is díszpolgárrá avatnák Bálint gazdát.

A Népszava szerint az idén századik életévét betöltő legendás kertészmérnököt a fővárosból és vidékről is többen megkeresték, hogy legyen a díszpolgáruk.

Bálint gazda hivatalos megkeresést a fővárosból még nem kapott, de a Bogdán László vezette, Baranya megyei Cserdi már jelezte neki: örülnének, ha vállalná a címet és egy Somogy megyei község is hasonló lépést fontolgat.

Bálint gazda: Ha egy darab kenyér leesik az asztalról, fölveszem, megcsókolom, elfogyasztom
Nagyinterjú a századik évét taposó Bálint Györggyel loboncról és dumáról, Ablakról és Szadiról, mezőgazdaságról és politikáról. És persze arról, hogy mi fontos igazán.

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik