Közélet

Nemet mondott a kormány a műanyagszennyezés megállítására

A magyar kormány felelőtlen döntése következményeként tovább szennyezzük hazánk termőtalaját, vizeit, élővilágát az eldobható műanyag termékekkel és csomagolásokkal. A kormányszóvivő tegnapi kijelentése alapján a kormány nem támogatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium előremutató termékdíjtörvény-módosítási tervezetét, amely megfelelően vette volna fel a harcot a műanyagszennyezés ellen.

A tervezetről ezt írtuk:

A műanyag szívószál és a zsemlés zacskó is eltűnhet az üzletekből
Durván emelkedik januártól a termékdíj, próbálják kiszorítani a műanyagot.

A Greenpeace Magyarország a tárgyban indított petícióhoz csatlakozó majdnem 150 ezer emberrel együtt azt követeli a kormánytól: védje meg hazánk természeti kincseit, és sűrgősen kezdjen el cselekedni az egyszer használatos műanyag termékek és csomagolások visszaszorítása érdekében.

Felháborítónak tartjuk, ahogyan a kormány hozzááll a világszerte emberek millióit megmozgató globális műanyagszennyezés problémájához. Hazai folyóink, erdeink, mezőink, városaink tisztasága a tét. A mikroműanyagok ráadásul már nem csak a környezetünkben vannak jelen. Kimutatták az emberek székletéből, ott van a palackozott és csapvizeinkben, a tengeri élőlényekben, a sóban, és a légszennyező anyagokhoz tapadva a levegővel is belélegezzük.
Mindezek tükrében nem tudjuk mire vélni a kormánynak azt a kijelentését, mely szerint amíg nem kötelező, addig nem cselekszenek az eldobható műanyag zacskók visszaszorítása érdekében.

Mi lehet kötelezőbb érvényű, mint a magyar emberek érdeke, környezetünk tisztaságának biztosítása?”

– tette fel a kérdést Tömöri Balázs, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse.

A kormányszóvivő 2018. november 15-i nyilatkozata alapján „nem nyerte el a kormány tetszését” a műanyagszennyezés korlátozása érdekében készült termékdíjtörvény-módosítási tervezet, melyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntartható fejlesztésekért felelős államtitkársága dolgozott ki.

A szeptember közepén társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezetet a Greenpeace Magyarország is véleményezte, és úgy találta, az megfelelően vette volna fel a harcot a műanyagszennyezés ellen.

A Greenpeace Magyarország petícióját az egyszer használatos műanyag zacskók visszaszorításáért már közel 150 ezren írták alá. A kezdeményezés ezzel minden idők eddigi legnagyobb hazai online környezetvédelmi petíciójává vált. A petíciókat a zöld szervezet 2018 októberében átadta az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntartható fejlesztésekért felelős államtitkárságának.

  • Másodpercenként 160 000 műanyag szatyor készül a Földön. Ám átlagosan csak alig 20 percig használjuk őket, ezután szemétté válnak.

Világszerte 60 ország és száznál több város lépett már fel az eldobható műanyag zacskók korlátozásáért – köztük a szomszédos Románia is, ahol 2019. január 1-től tilos egyes műanyag szatyrok forgalmazása.

A zöld szervezet azt várja a kormánytól, hogy vizsgálja felül a döntését: ahelyett, hogy az egyszer használatos műanyag termékek és csomagolások előállítására pazarolja a bolygónk erőforrásait, ne halogassa tovább a műanyagszennyezés ellen való fellépést. A döntéshozók felelőssége is, hogy élhető jövőt hagyjunk a jövő generációkra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik