Közélet

Itt a mentőöv, pár évig megússzuk, hogy az új lakások brutálisan dráguljanak

Eddig úgy volt, hogy 2019 végéig marad a csökkentett, 5 százalékos áfa az új építésű lakásokra, ezért attól lehetett tartani, hogy utána az amúgy is dráguló ingatlanok ára újabb lendületet kap (az 5-ről 27 százalékra változó áfakulcs önmagában bő 20 százalékos áremelkedést okozna).

A Pénzügyminisztérium azt közölte, nemsokára átírják a törvényt, amelynek nyomán 2023 végéig maradna a kedvezményes áfakulcs.

Egészen pontosan:

  • 2023. december 31-ig továbbra is a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs alkalmazható azon új lakóingatlanok értékesítésekor, amelyek 2018. november 1-én végleges építési engedéllyel rendelkeztek.
  • 2019. december 31-ét követően azoknál az új lakóingatlanoknál is alkalmazható az öt százalékos mértékű áfa, amelyek építésére 2018. november elsején már van végleges építési engedély, vagy – a 300 négyzetméter alatti lakóingatlanok esetében – az építését addig bejelentették. A kedvezményes adómérték ebben az esetben is csak akkor alkalmazható, ha legkésőbb 2023. december 31-én eladják az új lakást.

(Kiemelt képünk illusztráció. Modern társas lakóépületek sokasodnak a fõváros XI. kerületében, a Madárhegy városrészben. Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik