Közélet

Egy feddhetetlen ember és a közbeszerzés – Domokos László ÁSZ-elnök előélete

Kemény szavakat használt az Állami Számvevőszék elnöke, miután véget ért több hazai egészségügyi intézmény pénzügyi ellenőrzése. „Anarchia. Botrány. Ez a két szó, ami először eszembe jut” – nyilatkozta Domokos László. Ám a korábbi fideszes politikus „közbeszerzési pályafutása” is számos tanulsággal szolgál.

Az ÁSZ-nak az egészségügyi átvilágítás kapcsán elhangzott megállapításai szerteágazóak, ezek közül most csak egyet emelnék ki:

Domokos László felidézte, hogy találtak olyan kórházat, ahol szinte minden fontos terméket, szolgáltatást közbeszerzés nélkül vettek és az összes lehetséges jogszabályt figyelmen kívül hagyták. Volt, ahol azt sem tudták, mekkora a készlet, miből, mennyi fogy, máshol az elszámolások voltak átláthatatlanok.

Domokos előéletéről fontos tudni, hogy 2010 előtt több cikluson keresztül volt a Fidesz békési országgyűlési képviselője, nyolc évig a Békés Megyei Közgyűlés elnöke, és egy ciklus erejéig Békéscsaba alpolgármestere. A Fidesz megyei elnökeként is funkcionált, ő volt a Viharsarok (ezt a kifejezést közeli ismerősei szerint ki nem állhatja) fideszes erős embere, noha a bennfentesek szerint Orbán Viktor soha nem kedvelte igazán. A második Orbán-kormány hivatalba lépésével a kinevezési szokásrendet durván felrúgva éppen az aktív pártpolitikus Domokos ÁSZ-elnökké kinevezése volt az első jelek egyike, hogy a korábbiaktól nagyon különböző világ veszi kezdetét 2010-től.

Orbán Viktor vendéglátóival, Vantara Gyulával, Békéscsaba polgármesterével és Domokos Lászlóval, a Békés Megyei Közgyűlés elnökével találkozott Békéscsabán 2008-ban
(Fotó: Rosta Tibor / MTI)

Három olyan közbeszerzés és pályáztatás rövid története következik, amelyekben négy dolog közös.

  • A közbeszerzések kiírója a Domokos vezette Békés Megyei Önkormányzat volt.
  • Mindannyiszor a kiskunhalasi Modinvest Kft. nyert.
  • Minden kivitelezési munka költsége jelentősen túllépte a vállalt összeget.
  • A Közbeszerzési Döntőbizottság az összes esetben elmarasztalta és pénzbüntetéssel sújtotta a megyei önkormányzatot.

A Békés Megyei Tudásház és Könyvtár bővítésére és felújítására 2008. december 29-én jelent meg az önkormányzat felhívása, amelynek beadási határideje 2009. január 7-e volt. A 600 milliós beruházás kivitelezőinek nemcsak ésszerűtlenül rövid határidőt adtak a pályázatuk benyújtásához, hanem ráadásul olyan időpontot, amikor az ünnepek és az évkezdet miatt leáll az ország. Ráadásul alkalmassági minimumkövetelménynek olyan fűtő- és hűtőrendszer építésére vonatkozó referenciális elemet is beépítettek a közbeszerzési kiírásba, amely több szakember szerint indokolatlan műszaki kikötés volt. Két Békés megyei építőipari cég is elindult a realitásokat figyelmen kívül hagyó tenderen, de a befutó a kiskunhalasi Modinvest Kft. lett, amely rendelkezett a japán technológián alapuló fűtésrendszer referenciájával. A vállalt árnál másfélszer drágábban készült el a beruházás, a Közbeszerzési Döntőbizottság szabálytalanságok miatt többmilliós bírsággal büntette a jelenlegi ÁSZ-elnök vezette Békés Megyei Önkormányzatot.

Fotó: Google StreetView

Tárgyalásos, egyszerű eljárásban kellett kiválasztani a gyulai Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház patológiai osztálya épületének kivitelezőjét, 300 millió forintban határozták meg a bekerülési összeget. Négy pályázó közül a messze legmagasabb árat kínáló Modinvest lett a befutó, amely másfélszeres áron vállalta a munkát. Furcsaság itt is akadt bőven: a három másik pályázót kizárták, a békéscsabai BÁÉV Zrt.-t például azért, mert egy referenciaigazolást a megyei önkormányzat területfejlesztési osztályvezetője hitelesített, de a kiíró mindezt úgy érvénytelenítette, hogy a hivatalnoknak nem lett volna joga az igazolás kiadásához. Ám erről az állításról az építőipari cég nem bizonyosodhatott meg. Az csak hab a tortán, hogy a területfejlesztési osztályvezetője több hasonló igazolást szignált, azokkal nem volt gond. Nem meglepő, hogy a pályáztatás furcsaságai miatt az ügy jogi útra terelődött, és ennek kapcsán a Közbeszerzési Döntőbizottság 2009. november 24-i határozatában kimondta: „az ajánlatkérő (Békés Megyei Önkormányzat) súlyosan sértette az esélyegyenlőség és az egyenlő bánásmód alapelvi követelményét”. Az önkormányzat ezek után új, gyorsított meghívásos pályázatot írt ki.

A 2010. január 8-án kiírt pályázat beadási határidejét 2010. január 8-ára adták meg. Nincs tévedés: ugyanarra a napra.

Egy pályázó, természetesen a Modinvest így is képes volt elkészíteni a beadandó anyagot. A felhívás egyébként nem a Közbeszerzési Értesítőben jelent meg, hanem az Európai Unió Hivatalos lapjának kiegészítő kiadványában.

A patológiai osztály felépítése utóbb 680 millió forintba került, és soha senki nem indokolta meg, mivel magyarázható a jelentős költségtúllépés.

A gyulai Pándy Kálmán Megyei Kórház új patológiai épülete
(Fotó: Rosta Tibor / MTI)

A Békés Megyei Önkormányzat volt az intézményfenntartója a gyulai a Harruckern Középiskolának, amely új oktatási és kollégiumi épületegyüttest kapott. A kivitelező megint a verhetetlen kiskunhalasi Modinvest Kft. volt, noha a kivitelezés elnyeréséért öt cég szállt versenybe. A Modinvest eredetileg 150 millió forinttal magasabb áron vállalta első ajánlatában a munkát, mint a legolcsóbb ajánlattévő. Fontos tudnivaló, hogy az ilyen eljárásokban (elvileg) a pályázók nem ismerhetik egymás árait. Az ügyet feldolgozó Magyar Narancs cikke részletezte a pályáztatás kacifántos ügymenetét, e szerint a második kört úgy hirdették meg, hogy azzal tárgyalnak utoljára, aki elsőként adja be új ajánlatát, ez volt a kiskunhalasi cég, amely úgy nyert, hogy bár elvileg nem ismerte a legkedvezőbb ajánlatot tévő F&O Kft. árait, mégis sikerült néhány százezer forinttal olcsóbban elvállalnia a munkát. Vagyis az első körös ajánlatukból több mint 150 millió forintot engedtek. A vesztes F&O Kft. természetesen a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, amely határozatában kimondta: nem bizonyítható a Békés Megyei Önkormányzat és a Modinvest Kft. közötti egyeztetés vagy összebeszélés.

Az árversenynek, – ami a közbeszerzési eljárások egyik legfőbb értelme – utólag kiderült, hogy semmi értelme nem volt. Hiába vállalta el a munkát 386 millió forintért a Modinvest, végül 630 milliós számlánál állt meg a kivitelezés összköltsége. Erről a tényről éppen a Békés Megyei Önkormányzat havonta megjelenő ingyenes lapja, a Közlöny számolt be annak idején. Az újságbeli közlés önfeljelentéssel ért fel.

Hogy is mondta Domokos László a kórházak közbeszerzéseiről?

Anarchia. Botrány. Ez a két szó, ami először eszembe jut.

Bod Péter

Kiemelt kép: Kovács Attila / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik