Közélet

Számos privilégiumot élvez Orbán egyeteme

Bár a kormánykommunikáció folyamatosan azt próbálja sulykolni, hogy a CEU az a felsőoktatási intézmény, amely különleges státuszt élvez Magyarországon, a HVG összeállításából kiderül, hogy ez a kivételezett helyzet inkább a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre (NKE) igaz.

A többi felsőoktatási intézménnyel ellentétben a 2011-ben, a rendőr-, a honvédtiszti, illetve a közigazgatási képzések összevonásából létrehozott NKE-re külön törvény vonatkozik, amelyben számos kiváltságot határoztak meg. Más intézményekben lehetetlenné tették közigazgatási képzés indítását és az NKE monopolizálta az államtudományi képzést is. Ez utóbbiból csak az “Orbán-egyetemen” kaphatnak oklevelet a hallgatók.

A költségtérítésben is speciális a helyzet. Az NKE-n az államilag finanszírozott képzést közszolgálati ösztöndíjas képzésnek nevezik és arra nem vonatkozik az államilag támogatott ingyenes tanulmányi idő. Tehát a közpénzen elvégzett NKE befejezése után még simán tanulhat valaki államilag finanszírozott képzésben más egyetemen.

Ezen felül elindulása óta legalább 100 milliárd forintot költöttek az NKE-re fejlesztési célokra, valamint a kormány egyedülálló módon nem nevezett ki kancellárt sem az élére, aki az intézményt felügyelné.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik