Közélet
Budapest, 2015. szeptember 7.
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tanulói esküt tesznek a felsőoktatási intézmény tanévnyitó ünnepségén Budapesten, a VIII. kerületi Orczy-parkban 2015. szeptember 7-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Számos privilégiumot élvez Orbán egyeteme

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2017. 05. 19. 13:33

Bár a kormánykommunikáció folyamatosan azt próbálja sulykolni, hogy a CEU az a felsőoktatási intézmény, amely különleges státuszt élvez Magyarországon, a HVG összeállításából kiderül, hogy ez a kivételezett helyzet inkább a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre (NKE) igaz.

A többi felsőoktatási intézménnyel ellentétben a 2011-ben, a rendőr-, a honvédtiszti, illetve a közigazgatási képzések összevonásából létrehozott NKE-re külön törvény vonatkozik, amelyben számos kiváltságot határoztak meg. Más intézményekben lehetetlenné tették közigazgatási képzés indítását és az NKE monopolizálta az államtudományi képzést is. Ez utóbbiból csak az “Orbán-egyetemen” kaphatnak oklevelet a hallgatók.

A költségtérítésben is speciális a helyzet. Az NKE-n az államilag finanszírozott képzést közszolgálati ösztöndíjas képzésnek nevezik és arra nem vonatkozik az államilag támogatott ingyenes tanulmányi idő. Tehát a közpénzen elvégzett NKE befejezése után még simán tanulhat valaki államilag finanszírozott képzésben más egyetemen.

Ezen felül elindulása óta legalább 100 milliárd forintot költöttek az NKE-re fejlesztési célokra, valamint a kormány egyedülálló módon nem nevezett ki kancellárt sem az élére, aki az intézményt felügyelné.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Stray dogs run in front of the Chernobyl nuclear power plant during a drill organized by Ukraine's Emergency Ministry, 08 November 2006. Emloyees and rescue workers improved their activity in case the "sarcophagus" covering the destroyed 4th power block collapses.
 AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY / AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.